Cel mai rapid supercomputer din lume: China întrece cipurile produse de americani

Chinezii au reuşit să creeze un cip capabil să atingă 125,4 petaflop-uri pe secundă, ceea ce o propusează pe China în fruntea listei celor mai rapide supercomputere din lume.
(Captură Foto)

În 2001, China nu s-a aflat pe lista primelor 500 de supercomputere din lume. Dar astăzi, cea mai populată ţară deţine majoritatea supercomputerelor de pe acea listă, inclusiv cel mai rapid dintre ele şi, pentru prima dată în istorie, China nu se mai bazează pe cipurile produse de companiile americane.

Computerul Sunway TaihuLight se află la Centrul Chinez de Supercomputere finanţat de stat din oraşul chinez Wuxi, provincia Jiangsu. China ocupa deja principalul loc pe lista celor mai rapide supercomputere din lume cu Tianhe-2, dar acesta includea procesoare construite de compania americană Intel.

Totuşi, un cip construit de Shanghai High Performance IC Design Center, numit SW26010, este capabil să obţină 125,4 petaflop-uri pe secundă (Pflop/s). Acest lucru înseamnă că cipul respectiv poate realiza peste 125 cvintilioane de calcule pe secundă. Cipul SW26010 este alcătuit din peste 10 milioane de nuclee de procesare şi, pentru a plasa performanţa sa în context, Tianhe-2 s-a aflat în fruntea listei în 2015 cu 33,86 Pflop/s.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură