Supravegherea realizată de NSA merge dincolo de imaginaţia lui Orwell

Amploarea programelor de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) depăşeşte orice şi-ar fi putut imagina George Orwell, a declarat luni, Alan Rusbridger, redactor-şef la The Guardian, în faţa unei audienţe la New York.
Alan Rusbridger, redactor-şef la The Guardian (CARL COURT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.09.2013

Amploarea programelor de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) depăşeşte orice şi-ar fi putut imagina George Orwell, a declarat luni, Alan Rusbridger, redactor-şef la The Guardian, în faţa unei audienţe la New York.

Vorbind în urma unei serii de dezvăluiri în The Guardian despre amploarea operaţiunilor de supraveghere ale NSA, Rusbridger a declarat că faimosul autor al romanului '1984' nu şi-ar fi putut imagina ceva atât de complet, aşa cum este acest concept de a acapara totul în orice moment.

„Există ceva potenţial uimitor cu privire la modul în care poate fi trăită viaţa şi la limitările libertăţii umane”, a declarat el publicului new-yorkez la conferinţa Advertising Week.

Rusbridger a precizat că, deşi povestirile legate de activităţile NSA nu sunt „în mod evident” poveşti despre totalitarism, a fost creată o infrastructură care ar putea fi periculoasă dacă ar cădea în mâini greşite.

Potrivit jurnalistului, ceea ce a făcut de fapt fostul contractor al NSA, Edward Snowden, a fost să avertizeze: „Uitaţi-vă, treziţi-vă! Construiţi ceva care poate fi destul de alarmant!”.

Rusbridger a povestit, totodată, publicului că oamenii privesc din perspective diferite dezvăluirile legate de activitatea NSA. Spre exemplu, cei care au citit Kafka sau Orwell cred că nivelul de supraveghere din partea NSA este înfricoşător, iar cei care au trăit sau lucrat în fostul blocul comunist s-au declarat preocupaţi.

Potrivit lui Rusbridger, lumea spionajului s-a schimbat incomparabil în ultimii 15 ani. „Capacitatea acestor agenţii mari, la nivel internaţional, de a păstra populaţii întregi sub o anumită formă de supraveghere, precum şi abilitatea acestora de a utiliza ingineria şi algoritmii pentru a pune pe picioare un sistem de monitorizare şi de supraveghere, sunt uimitoare”, a declarat el.

Pe de altă parte, a avertizat jurnalistul, pe măsură ce dezvăluirile despre activităţile NSA au continuat, „integritatea internetului” a fost pusă la îndoială. „Există probleme mari, mari despre echilibrarea diferitelor drepturi în societate, despre cum se fac afacerile şi despre cât de în siguranţă sunt indivizii, trăindu-şi vieţile digitale”, a explicat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor