Amnesty International: Scrisoare deschisa catre Barack Obama
3 Noiembrie, 2009
Onorabilului Barack Obama
Presedintele Statelor Unite
Casa Alba
1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington, DC 20500
Stimate Domnule Presedinte:
Din partea Amnesty International SUA, va indemn sa discutati cu delicatete despre gravele incalcari ale drepturilor omului in Republica Populara Chineza, pe durata primei vizite oficiale in China, si sa faceti presiuni asupra presedintelui Chinei pentru a face imbunatatiri substantiale. Un esec in discutia privind abuzurile asupra drepturilor omului, intr-un mod plin de intelesuri, ar trimite un semnal gresit asupra seriozitatii cu care Statele Unite vede situatia drepturilor omului in China.
Statele Unite au statutul de a discuta despre starea proasta a poporului chinez fara teama de represalii si de a aduce in discutie situatia precara a drepturilor omului in China. In rolul dumneavoastra de presedinte, aveti responsabilitatea de a face declaratii publice, subliniind ca drepturile omului sunt prioritare in relatiile SUA-China.
Ar fi imposibil sa relatam vasta anvergura a incalcarilor drepturilor omului din China in aceasta scrisoare. Prin urmare, voi rezuma doar cateva dintre grijile noastre majore.
Scara incalcarilor drepturilor omului in China este uimitoare. Sute de mii de persoane sunt retinute intr-o detentie administrativa, inclusiv in sistemul de detentie "reeducare prin munca", unde pot fi tinuti pana la patru ani fara proces. Avocatii pentru drepturile omului din China au fost hartuiti, imtimidati, asaltati, rapiti, facuti sa dispara, pusi sub observatie si arest la domiciliu, si confruntati cu acuzatii de crima pentru ca au aparat drepturilor altora.
China continua sa execute mai multi prizonieri decat restul tarilor lumii la un loc.
Tortura practicata de personalul inchisorilor este endemica, avand drept rezultat decesul multor prizonieri in custodie. Femeile inca se plang de faptul ca sunt fortate sa avorteze si sunt sterilizate pentru sustinerea politicii unicului copil.
Mii de oameni sufera ca urmare a persecutiei pe motive religioase si politice. Persecutia religioasa a dus la detentia si reprimarea a mii de tibetani, uighuri, membri ai "bisericilor neoficiale", si practicanti Falun Gong. Alte tinte ale represaliilor sunt activistii democrati, dizidentii politici, sustinatorii reformei si persoanele care utilizeaza internetul pentru a raspandi informatii menite a fi "sensibile politic".
Angajamentul guvernului chinez de a-si tine promisiunile nu a fost impresionante. Teoretic, toate promisiunile vis-a-vis de imbunatatirile drepturilor omului, facute la licitatia pentru Jocurile Olimpice 2008 nu au fost tinute, odata ce China a primit dreptul de a tine jocurile la Beijing. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa stabiliti puncte de referinta specifice, care sa nu fie compromise de alte domenii, precum comertul.
Va cerem sa indemnati autoritatile chineze sa rezolve urmatoarele probleme imediat:
• Eliberarea lui Shi Tao, un jurnalist care a fost condamnat la zece ani de inchisoare, sub acuzatia de "furnizare ilegala de secrete de stat entitatilor straine", datorita unui email pe care acesta l-a trimis unui website american. Inregistrarile tribunalului arata ca una dintre dovezi a fost informatia oferita politiei de catre Yahoo! Inc. privind titularul contului lui Tao Shi.
• Eliberarea imediata si neconditionata a celor detinuti doar pentru participarea la proteste pasnice, inclusiv la cele de sustinere a lui Dalai Lama, independenta Tibetului, sau pentru o mai mare autonomie a Tibetului.
• Eliberarea prizonierului Ablikim Abdiriyim, fiul activistului uighur Reibya Kadeer. Acesta ispaseste o pedeapsa de noua ani in Regiunea Autonoma Uighura Xinjiang, cu acuzatia de "instigare si implicare in activitati secesioniste". Exista ingrijorarea ca acesta ar fi marturisit sub tortura. Ablikim Abdiriyim a fost detinut, impreuna cu fratii sai si mai multi membri ai familiei in mai 2006. Detentia lor i-a impiedicat sa se intalneasca cu o delegatie a Congresului Statelor Unite intr-o vizita programata. Fratele sau, Alim Abdiriyim, este de asemenea in inchisoare, sub acuzatia de evaziune fiscala, care ar putea fi motivata politic.
• Sa se asigure ca avocatii drepturilor omului isi fac treaba legala fara a fi hartuiti, intimidati, batuti si fara sa se teama de acuzatii criminale.
Cer pe mai departe sa asigurati urmatoarele puncte de referinta pentru a obtine imbunatatiri:
• Abolirea sistemului de detentie "reeducare prin munca". Exista o puternica cerere in China pentru reformarea sistemului. In timpul desfasurarii Jocurilor Olimpice de la Beijing, o scrisoare deschisa care cerea abolirea sistemului a strans 15.000 de semnaturi.
• O investigatie publica si independenta a suprimarii din Piata Tiananmen, din anul 1989.
• Incetarea represaliilor asupra tibetanilor si uighurilor si respectarea identitatilor lor religioasa, etnica si culturala. Tibetanii si uighurii au reprezentat tinta unor incalcari sistematice si extensive ale drepturilor omului. Acestea includ detentia arbitrara, tortura, restrictii severe asupra libertatii religioase si discriminari in momentul angajarii.
Iar cu privire la politica externa a Chinei:
Domnule Presedinte, va indemnam sa puneti problema rolului international al Chinei si sa cereti acesteia sa isi foloseasca relatiile apropiate cu Birmania si Sri Lanka pentru a securiza eliberarea prizonierilor politici din Birmania, inclusiv pe Aung San Suki si sa elibereze peste un sfert de milion de persoane detinute in taberele militare din Sri Lanka.
Domnule Presedinte, conducerea dumneavoastra este esentiala pentru a asigura actiuni semnificative ale guvernului chinez de a-si imbunatati protectia asupra drepturilor omului. Sper ca veti folosi aceasta oportunitate pentru a pune in miscare o agenda pentru imbunatatirea drepturilor omului. Va multumim.
Al dvs,
Larry Cox
Executive Director