Cei care suferă de boli cardiovasculare mai primesc o şansă
alte articole
Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureş, cunoscut şi sub denumirea de Institutul Inimii, va fi reorganizat şi repornit, urmând a avea autonomie financiară. După cum scrie publicaţia locală “Zi de zi” din Mureş, Institutul va fi condus de un medic care va răspunde şi de partea de programe, urmând a participa la negocierea, stabilirea şi fundamentarea bugetului instituţiei medicale pe care o conduce, astfel încât să nu mai apară probleme în aprovizionarea cu materiale. La Ministerul Sănătăţii va fi un buget evidenţiat separat pentru a cunoaşte exact care sunt sumele alocate şi cheltuielile necesare funcţionării.
Executivul a decis şi alocarea de fonduri pentru achiziţionarea unui angiograf ultraperformant care va deservi, pe lângă alte afecţiuni medicale, pentru probleme de angiografie la copiii mici pentru chirurgie cardiovasculară şi pentru cardiologie la Târgu-Mureş, iar un alt aparat, un alt angiograf, va fi dirijat către Spitalul Floreasca. “Cele două angiografe sunt contractate prin Acordul-cadru – acesta este motivul pentru care am dirijat banii imediat. Acordul-cadru este la Târgu-Mureş, dar unul dintre cele două aparate care sunt acolo va fi dirijat către Floreasca, ca să rezolvăm de urgenţă problema angiografului de acolo, pentru a putea continua programul de prevenire a infarctului la nivelul Bucureştiului”, a spus Raed Arafat.
Fondatorul Institutului Inimii, dr. Radu Deac, a evitat să facă orice comentariu pe marginea acestui subiect, domnia sa argumentând că va face declaraţii doar după publicarea ordinului în Monitorul Oficial al României. Citat de publicaţia “Zi de zi”, prof. dr. Radu Deac acuza la sfârşitul lunii septembrie că zeci de pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare au decedat din martie 2011, când au fost oprite transplanturile de cord, odată cu desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş. Pacienţii au murit deşi existau bani pentru aceste intervenţii, potrivit medicului. "La 9 martie 2011, printr-o hotărâre de guvern ridicolă, pentru care sunt responsabili primul ministru şi ministrul Sănătăţii de atunci, a fost desfiinţat singurul institut din România unde erau făcute operaţii pe cord la nou-născuţi şi sugari. Totodată, până în martie 2011, în Institutul de Cardiologie din Târgu Mureş se făceau transplanturile de cord, operaţii care se mai realizau numai în Bucureşti, de către doctorul Brădişteanu", a declarat Deac.
Medicul a mai precizat atunci că, dacă inima nu a fost recoltată, deşi întrunea condiţiile pentru transplant, iar celelalte organe au fost prelevate, înseamnă că aceasta a fost, practic, aruncată. "Sute de bolnavi cu insuficienţă cardiacă, printre care şi copii, aşteapă un transplant de cord. Un copil de trei ani a fost primul din ţară cu transplant, dar mulţi alţii încă mai aşteptă o inimă care să le salveze viaţa", a adăugat medicul.
Potrivit medicului, după oprirea operaţiilor de transplant de cord, care erau oricum în număr mic, de ordinul zecilor, comparativ cu cele de ficat, de ordinul sutelor, şi cu cele de rinichi, de ordinul miilor, zeci de suferinzi cu boli de inimă, aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant, au murit.
Decizia de încorporare a IBCvT de către Spitalul Judeţean fiind atacată de mai mulţi oameni importanţi ai medicinei mureşene. În plus, decizia de anul trecut nu a fost nici pe placul populaţiei, aproape 70.000 de persoane semnând pe Facebook petiţia împotriva desfiinţării Institutului.