Cehia expulzează 18 ruşi acuzaţi de apartenenţă la GRU - pentru implicare într-un sabotaj din 2014

Euroscepticul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)
A.P.
17.04.2021

Republica Cehă a expulzat 18 diplomaţi ruşi din cauza suspiciunilor că serviciile de informaţii ruseşti au fost implicate într-o explozie a unui depozit de muniţie în 2014, a declarat sâmbătă guvernul de la Praga.

Expulzările şi acuzaţiile au declanşat cea mai mare ruptură cu Rusia de la sfârşitul erei comuniste din 1989.

Acţiunile Cehiei ar putea determina Rusia să ia în considerare închiderea ambasadei Republicii Cehe la Moscova, a sugerat o sursă diplomatică citată de agenţia de ştiri rusă Interfax.

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat într-o adresă televizată transmisă în direct că există „suspiciuni întemeiate cu privire la implicarea ofiţerilor serviciului de informaţii rus GRU ... în dosarul exploziei unui depozit de muniţii din zona Vrbetice”.

Mai multe explozii au zguduit depozitul Vrbetice, la 330 km sud-est de Praga, în octombrie 2014, ucigând doi angajaţi ai unei companii private care închiria locul de la o organizaţie militară de stat.

Babis a numit circumstanţele „fără precedent şi scandaloase”, în timp ce un parlamentar rus citat de Interfax a descris acuzaţia ca fiind absurdă.

Ambasada SUA la Praga a declarat pe Twitter că Washingtonul „este alături de aliatul său, Republica Cehă. Apreciem acţiunea lor semnificativă de a impune costuri Rusiei pentru acţiunile sale periculoase pe solul ceh”.

Ministrul de externe ceh în funcţie, Jan Hamacek, a declarat că cei 18 angajaţi ai ambasadei ruse, identificaţi ca ofiţeri ai serviciilor secrete, vor primi ordin să plece în 48 de ore.

Presupusă legătură cu dosarul Skripal

Hamacek a făcut o paralelă cu otrăvirea spionului rus Sergei Skripal în Marea Britanie în 2018, iar poliţia cehă a declarat separat că este în căutarea a doi bărbaţi care poartă paşapoarte ruseşti în legătură cu o activitate criminală gravă - pe numele lor Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov.

Acestea au fost pseudonimele folosite de doi ofiţeri GRU pe care procurorii britanici i-au acuzat de tentativă de crimă a colonelului Skripal. Amândoi - precum şi Moscova au negat implicarea.

Hamacek a spus că „a decis să expulzeze tot personalul de la ambasada rusă la Praga care a fost identificat în mod clar de serviciile noastre secrete ca făcând parte din serviciile secrete ale Rusiei, SVR şi GRU”.

Agenţia de ştiri Interfax l-a citat pe Vladimir Dzhabarov, primul şef adjunct al comitetului pentru afaceri internaţionale al Camerei Superioare, care a afirmat că declaraţiile Cehiei sunt absurde şi răspunsul Rusiei ar trebui să fie proporţional.

Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu un agent nervos în oraşul englez Salisbury în martie 2018. Atacul a determinat cel mai mare val de expulzări diplomatice dintre Moscova şi Occident de la Războiul Rece.

Poliţia cehă a declarat că Petrov şi Boshirov, ale căror nume la naştere ar fi Alexander Mishkin şi Anatoly Chepigas, au folosit şi un paşaport moldovenesc în numele lui Nicolai Popa şi unul tadjik eliberat pe numele Ruslan Tabarov.

Poliţia a spus că ambii bărbaţi ar fi fost în Republica Cehă din 11 octombrie până în 16 octombrie 2014, ziua exploziei. Cei doi s-au deplasat în regiunile estice, unde se află depozitul.

Rusia nu îi va extrăda, a spus Interfax, citând o sursă nenumita.

„Constituţia Rusiei interzice extrădarea către un stat străin a cetăţenilor ruşi acuzaţi de săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui stat străin”, a spus sursa.

Babis a declarat că ancheta cehă a legat suspecţii de o unitate GRU - 29155 - de informaţii militare ruseşti.

New York Times a raportat în 2019 că 29155 era o unitate de elită din cadrul sistemului de informaţii rus, calificat în subversiune, sabotaj şi asasinate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor