CEDO învinuieşte Rusia pentru atacarea unei şcoli asediate în 2004
alte articole
Autorităţile ruse au încălcat legile europene privind drepturile omului atunci când au năvălit asupra unei şcoli ocupate de militanţi ceceni în 2004, acţiune care a rezultat în moartea a aproximativ 300 de ostatici, a decis joi Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Din cele 330 de persoane ucise, 180 au fost copii. Alte 750 de persoane au fost rănite când forţele de securitate – despre care CEDO a declarat că au folosit tancuri, lansatoare de grenade şi aruncătoare de flăcări – au intervenit pentru a elibera cei peste 1.000 de ostatici aflaţi în şcoala din Beslan.
Această acţiune, a subliniat instanţa din Strasbourg, “a contribuit la provocarea de victime în rândul ostaticilor” şi a încălcat cerinţele tratatelor pentru respectarea vieţii umane eşuând să restricţioneze forţa letală la ceea ce ar fi trebuit să fie “strict necesar”.
Moscova a descris concluzia CEDO ca fiind inacceptabilă şi un purtător de cuvânt al Kremlinului a precizat că Rusia nu poate accepta această decizie.
Militanţii au cerut retragerea trupelor ruseşti din Cecenia şi au luat ostatici aproximativ 1.100 de copii, părinţi şi profesori care sărbătoreau prima zi a anului şcolar în septembrie 2004. Trei zile mai târziu, o parte dintre militanţi au detonat explozibili în timpul unei confruntări armate sângeroase cu forţele ruseşti care au decis să pună capăt situaţiei şi au năvălit asupra şcolii.
Mai mult, instanţa a declarat că autorităţile ruse au fost conştiente de posibilitatea unui atac rebel asupra localurilor publice, precum şcolile, dar nu s-au pregătit suficient. “Deşi au fost luate anumite măsuri de securitate, în general, măsurile preventive în cazul de faţă ar putea fi caracterizate ca fiind inadecvate”, a susţinut CEDO.
Curtea a ordonat Rusiei să plătească 2,95 milioane de euro (3,14 milioane de dolari) pentru daune materiale şi 88.000 de euro cheltuieli de judecată.