CEDO decide că o carte de basme care prezintă căsătoria între persoane de acelaşi sex este potrivită pentru copii

Copii
Copii (Pixabay.com)

Catalogarea unei cărţi de ficţiune cu referiri la căsătoria între persoane de acelaşi sex ca fiind dăunătoare pentru copii încalcă libertatea de exprimare, a declarat luni Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o hotărâre istorică, relatează Politico.

"Restrângerea accesului copiilor la astfel de informaţii nu a urmărit niciun scop pe care [instanţa - n.r.] să îl poată accepta ca fiind legitim", se arată în hotărârea CEDO.

Cazul a pus faţă în faţă guvernul lituanian şi autoarea unei colecţii de basme a căror poveste se învârtea, în unele cazuri, în jurul căsătoriei între persoane de acelaşi sex. De exemplu, un pasaj din unul dintre basme descria o prinţesă şi fiica unui cizmar dormind una în braţele celeilalte după nunta lor.

Distribuţia acelei cărţi, "Gintarinė širdis", sau "Inimă de chihlimbar", a fost suspendată la scurt timp după publicare, în martie 2014. Un an mai târziu, cartea a fost distribuită cu o etichetă care avertiza că acel conţinut ar putea fi dăunător pentru copiii sub 14 ani.

Autoarea, Neringa Macate, a intentat un proces civil împotriva editorului cărţii în Lituania, susţinând că referinţele la relaţiile între persoane de acelaşi sex nu pot fi considerate dăunătoare pentru copii. După ce cererea sa a fost respinsă de instanţele lituaniene la toate nivelurile, ea a depus o cerere la CEDO în noiembrie 2019. Macate a murit în 2020.

În hotărârea sa, instanţa a constatat că "măsurile împotriva cărţii reclamantei au avut ca scop limitarea accesului copiilor la informaţii care descriu relaţiile între persoane de acelaşi sex ca fiind în esenţă echivalente cu relaţiile între persoane de sex diferit".

Acest lucru, a constatat instanţa, a încălcat articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertatea de exprimare.

Curtea nu a fost convinsă de argumentul guvernului lituanian potrivit căruia cartea "a promovat familiile de acelaşi sex în detrimentul altora".

"Dimpotrivă, basmele pledaseră pentru respectul şi acceptarea tuturor membrilor societăţii într-un aspect fundamental al vieţii lor, şi anume o relaţie angajată", se arată în decizia instanţei.

Este primul caz în care CEDO a fost chemată să se pronunţe cu privire la restricţionarea accesului la literatura pentru copii care conţine referiri la relaţiile între persoane de acelaşi sex.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne