CEDO condamna Romania in unanimitate in "dosarele Revolutiei"

Sediul Asociatiei 21 decembrie 1989 (asociatia21decembrie.ro)
Gina Sturdza
25.05.2011

Romania a fost condamnata pe 24 mai 2011, de judecatorii CEDO, in “dosarele Revolutiei” din decembrie ‘89 pentru incalcarea articolului 2 (dreptul la viata) si articolului 8 (dreptul la respectarea corespondentei) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Decizia CEDO a fost luata ca urmare a reclamatiilor inaintate la CEDO de Asociatia 21 decembrie 1989, Teodor Maries, Elena Vlase si Nicolae Vlase. Elena Vlase si Nicolae Vlase sunt parinti ai unui tanar de 19 ani ucis la Brasov in timpul Revolutiei. Lui Teodor Maries i s-a incalcat dreptul la viata privata prin masuri ilegale de supraveghere secreta dupa participarea la Revolutie.

Familia eroului martir din Brasov, Nicusor Vlase, a obtinut azi condamnarea justitiei din Romania pentru ca nici dupa 20 de ani nu a identificat si condamnat pe cei care le-au ucis fiul, un tanar de 19 ani, la Brasov, in 1989.

Dreptul romanilor de a afla adevarul despre Revolutie nu e prescriptibil, arata Curtea Europeana a Drepturilor Omului in decizia prin care a condamnat Romania pentru tergiversarea cercetarilor.

In Decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului se arata:

"Dosarul isi are originea in represiunea manifestatiilor antiguvernamentale din Romania in decembrie 1989. Doi petenti al caror fiu si-a pierdut viata in aceasta imprejurare, reclama lipsa anchetei in acest sens. Un alt petent, Presedinte al unei Asociatii de aparare a intereselor participantilor si victimelor acestor evenimente, a sustinut intre altele ca a fost obiectul masurilor de supraveghere ilegala.

Curtea constata ca incalcarea art.2, la care s-a ajuns in lipsa anchetei efective ridica o problema la o scara mare dat fiind ca mai multe persoane sunt implicate ca parti vatamate in procedura penala criticata. In plus, peste o suta de plangeri similare acesteia se afla la Curte. Ea constata ca se impun masuri generale, la nivel national in mod cert in cadrul aplicarii acestei decizii".

CEDO va continua sa judece cele peste 100 de cazuri similare pentru “a aminti permanent Romaniei obligatiile care deriva din aceasta sentinta”. Curtea atrage atentia Romaniei sa nu invoce prescrierea crimelor de la Revolutie.

CEDO va continua sa judece cele peste 100 de cazuri similare pentru “a aminti permanent Romaniei obligatiile care deriva din aceasta sentinta". Curtea atrage atentia Romaniei sa nu invoce prescrierea crimelor de la Revolutie

Intervievata in legatura cu aceasta decizie, europarlamentarul Monica Macovei a declarat:

"Dreptul la viata din articolul 2 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului a fost incalcat prin lipsa de eficienta si impartialitate a anchetelor. Nu s-au efectuat acte de cercetare in perioadele 1994-2001 si 2002-dec. 2004.

Proiectul de lege, propus de mine si initiat de Sever Voinescu, prin care se elimina prescriptia pentru infractiunile de omor si infractiunile cu intentie care au ca urmare moartea victimei trebuie adoptat cat mai repede de Parlament. Oricum, Conventia are prioritate in raport cu dreptul intern, iar prescriptia nu poate opri aceste anchete si procese".

Documentul proiectului de modificare a Codului penal a fost depus la Parlament si urmeaza sa intre pe traseul legislativ.


Asociatia 21 decembrie 1989 anunta o conferinta extraordinara de presa maine, 25 mai 2011, orele 13:00 la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989 din strada Batistei, nr.24 A.

Subiectul este proaspata decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului in dosarul Asociatia 21 Decembrie Revolutie I Maries si Vlase versus Romania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor