Ceauşescu, apreciat de 66% dintre români. Democraţia, pe muchie. "Sper ca Nicuşor Dan să înţeleagă momentul în care ne aflăm!"

Propaganda din reţelele sociale nu are o ideologie strictă. Ea promovează revizionismul istoric şi glorificarea regimurilor autoritare, indiferent de ideologie, a opinat analistul Mihai Răzvan Moraru, în contextul în care cercetarea realizată de INSCOP Research în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Comunist (IICCMER) ne arată că 66% dintre români cred că Ceauşescu a fost un lider bun pentru România şi doar 24% cred că a fost un lider rău!
"E surprinzător! În primul rând, pentru că în sondările anterioare, din 2010 până în 2023 nostalgia după comunism era mai mereu cuprinsă între 35% şi 45%. În 2012, la aceeaşi întrebare despre Ceauşescu procentul nu depăşea 50%. În al doilea rând, mai mult de jumătate dintre cei care îl apreciază pe Ceauşescu nici nu au trăit în comunism. Mai mult ca sigur la aceeaşi întrebare există şi un răspuns majoritar de apreciere pentru liderii mişcării legionare. Acum se vede că această politică a tăcerii pe cele două mari subiecte - comunism şi legionarism - a fost una toxică. Şi noile generaţii nu doar că nu cunosc şi nu înţeleg extremismul, dar le şi susţin", a afirmat Mihai Răzvan Moraru.
Potrivit analistului, memoria selectivă şi nostalgia afectivă au câştigat masiv teren, făcând trecutul "mai bun" în judecata noilor generaţii.
"Neîncrederea în instituţii şi în clasa politică au amplificat acest proces, iar lipsa asumării oficiale a crimelor a spălat trecutul. Partidele şi spaţiul public ocupat după 1989 de foştii nomenclaturişti au blocat orice educaţie istorică şi efecte reale instituţionale de condamnare a celor două extreme. Azi, ei ocupă spaţiul public. Îi găsiţi peste tot: în poliţie, armată, servicii, BOR, ministere, companii de stat, Academia Română, universităţi şi institute. Pe ei sau pe aleşii lor din noile generaţii", a precizat Mihai Răzvan Moraru.
Analistul a subliniat că soluţia nu va fi continuarea politicii de tăcere şi lipsa de acţiune, ca până acum, pentru un interes electoral.
"Aşa cum protejarea extremismului în numele 'libertăţii de exprimare' este o prostie. Şi dacă vom continua pe acest drum, când azi deja Ceauşescu este apreciat de 66% dintre români, va fi imposibilă păstrarea democraţiei în viitor. Nu vă bucuraţi că la protestele extremiste sunt doar câteva sute sau mii de participanţi. Nici că avem o propagandă a extremei drepte şi poate consideraţi că extrema stângă a dispărut. Pentru că propaganda din reţelele sociale nu are o ideologie strictă. Ea promovează revizionismul istoric şi glorificarea regimurilor autoritare - indiferent din ce extremă ideologică vine sprijinul", a punctat Mihai Răzvan Moraru.
Analistul a atras atenţia că tinerilor nu li s-a predat, nu li s-a explicat, nu li s-a arătat.
"Şi dacă nici măcar acum nu vom începe serios acest proces, începând de la liderii politici ai ţării şi din universităţi, atunci peste doi ani ne vom mira că procentul a ajuns la peste 70%. Da, nu înseamnă ca ei vor neapărat dictatură, dar înseamnă ca ei vor căuta siguranţă, ordine şi claritate, chiar cu preţul libertăţii. Tocmai de asta e riscant să ne jucăm cu nuanţe de extremism, când vorbim de comunism sau de legionarism! Sper ca Nicuşor Dan să înţeleagă momentul în care ne aflăm!", a conchis Mihai Răzvan Moraru.