Ce spune Ministerul Educaţiei despre colaborarea cu oficinele de spionaj chineze sub acoperire din România

.
. (Captură ecran)

Deputatul PNL Pavel Popescu a trimis o interpelare Ministerului Educaţiei, în care a cerut clarificări cu privire la intenţia exprimată de 20 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa de a-i înscrie pe elevi la cursuri de limba chineză organizate de Institutul Confucius prin Universitatea Ovidius, informează publicaţia Edupedu.ro.

Demersul liberalului vine în contextul în care institutele Confucius sunt văzute în Occident drept misiuni de contrainformaţii dispuse strategic în mediile dedicate formării noii generaţii, precum instituţiile de învăţământ preuniversitar şi superior.

„Mai mult, în 2019, în baza unor recomandări emise de Serviciul de Securitate al guvernului belgian, Universitatea din Bruxelles a decis să sisteze orice parteneriat cu Institutul Confucius, având în vedere faptul că directorul centrului de promovare a limbii şi culturii chineze a fost desconspirat ca fiind spion al guvernului chinez, implicat în activităţi de furt intelectual şi tehnologic”, se mai arată în interpelare.

Ministerul Educaţiei a răspuns interpelării deputatului liberal, susţinând că „pentru anul şcolar în curs, nicio instituţie de învăţământ preuniversitar nu a semnat un acord de colaborare cu Clasa Confucius, deoarece acest acord nu a fost încă furnizat de către universitate. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a semnat un protocol cadru de colaborare cu Universitatea Ovidius din Constanţa pentru activităţi educative, pregătitoare pentru examenele naţionale şi acţiuni care vin în beneficiul formării şi dezvoltării personale a elevului, dar nu există un protocol semnat în mod specific cu Clasa Confucius şi instituţia şcolară, doar dacă directorul îşi exprimă acordul în acest sens, atunci când există doritori la nivelul unităţii de învăţământ.”

Redăm în continuare solicitarea trimisă de deputatul PNL Pavel Popescu Ministerului Educaţiei:

Domnule inspector şcolar general, potrivit presei, instituţia pe care o conduceţi s-a erijat în promotoarea proiectului Clasele Confucius, organizat de Institutul Confucius şi Universitatea Ovidius din Constanţa. Astfel, elevi din 20 de şcoli şi licee constănţene vor participa la cursuri online de limbă şi cultură chineză, activităţi culturale, schimburi de experienţă între elevi şi profesori, dar şi cursuri intensive de limbă chineză organizate sub apanajul unor universităţi precum Beijing sau Shanghai.

Cu privire la activitatea Institutelor Confucius, aproximativ 200 pe teritoriul Uniunii Europene, este de reţinut faptul că o serie de think-tank-uri prestigioase precum the Heritage Foundation si Human Rights Foundation au catalogat această instituţie drept un cal troian al Partidului Comunist Chinez, utilizat în vederea instaurării unor practici precum cenzura şi furtul tehnologic din universităţi, şcoli şi laboratoare de cercetare. De asemenea, instituţiile specializate din Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia că Institutele Confucius ar reprezenta misiuni de contrainformaţii dispuse strategic în mediile dedicate formării noii generaţii, precum instituţiile de învăţământ preuniversitar şi superior. Mai mult, în 2019, în baza unor recomandări emise de Serviciul de Securitate al guvernului belgian, Universitatea din Bruxelles a decis să sisteze orice parteneriat cu Institutul Confucius, având în vedere faptul că directorul centrului de promovare a limbii şi culturii chineze a fost desconspirat ca fiind spion al guvernului chinez, implicat în activităţi de furt intelectual şi tehnologic.

Fiind organizate sub patronajul Partidului Comunist Chinez, aceste instituţii au un grad scăzut de probitate, iar activităţile cultural-educative pe care le desfăşoară par a fi doar pretexte pentru infiltrarea în sistemele naţionale de învăţământ. Având în vedere comunicările instituţiilor specializate , precum şi preocuparea la nivel euro-atlantic pentru acest subiect, factorii decizionali de la nivel european au solicitat mai multă vigilenţă în organizarea unor astfel de parteneriate, astfel încât acestea să nu aducă atingere principiilor care guvernează sistemele educaţionale din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii (libertatea de exprimare, autonomie universitară, libertate de gândire).

Lipsa de transparenţă care guvernează acest Institut, precum şi practicile abuzive promovate (cenzura, subminarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii academice, spionajul) ne demonstrează că parteneriatul cu asemenea entităţi intră în contradicţie cu principiile care guvernează sistemul naţional de învăţământ, principii prevăzute în Legea Educaţiei Naţionale nr 1/2011. Între acestea, principiul libertăţii academice, principiul transparenţei, dar şi principiul libertăţii de gândire şi al independenţei faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine pot fi identificate cu uşurinţă.

Având în vedere aceste aspecte sensibile, fac apel la dumneavoastră pentru a trata cu celeritate şi responsabilitate parteneriatul cu o asemenea instituţie, ţinând cont de exigenţele sistemului nostru naţional de învăţământ, cuprinse în principiile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, dar şi de recomandările instituţiilor specializate ale partenerilor noştri strategici.

În acest sens, doresc să-mi transmiteţi, domnule inspector şcolar general, răspunsul la următoarele întrebări:

În baza acordului de parteneriat dintre instituţii, cum a avut loc transferul de date ale participanţilor în proiect (elevi, profesori, alţi cetăţeni etc.) către Institutul Confucius?

Care au fost prevederile acordului de parteneriat în baza cărora s-a garantat protecţia datelor cu caracter personal, în acord cu exigenţele dreptului european?

Ce fel de activităţi se vor organiza în baza acestui parteneriat pe parcursul anului şcolar curent?

Vor fi organizate activităţile derulate de Institutul Confucius în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat (inclusiv activităţi de promovare)?

Care este contribuţia inspectoratului şcolar judeţean/a profesorilor angajaţi în unităţile de învăţământ preuniversitar din Constanţa la organizarea activităţilor Institutului Confucius, inclusiv cele cuprinse în oferta de cursuri citat de presă?

Care a fost motivaţia de a organiza o conferinţă de presă pentru promovarea Institutului Confucius în judeţul Constanţa?”.

Ce răspunde Ministerului Educaţiei:

„Programul Clasa Confucius este iniţiat de către Universitatea Ovidius din Constanţa şi are ca principal obiectiv predarea limbii chineze la cele mai înalte standarde, prin mijloace moderne, cu sprijinul cadrelor universitare chineze.

Participarea la acest program adresat elevilor, studenţilor sau oricărei persoane care îşi exprimă intenţia în acest sens, se realizează prin înscrierea individuală conform datelor enunţate pe site-ul universităţilor. Menţionăm aici că nici Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi nici unităţile de învăţământ de unde provin elevii care doresc să studieze limba chineză nu operează cu transferul de date. Instituţia şcolară nu se angajează la colectarea de fonduri pentru acest program şi nu este ordonator de plată. Taxa de înscriere este transferată de către părinte în mod direct în contul menţionat pe site-ul Clasei Confucius a Universităţii Ovidius din Constanţa.

Pentru anul şcolar în curs, nicio instituţie de învăţământ preuniversitar nu a semnat un acord de colaborare cu Clasa Confucius, deoarece acest acord nu a fost încă furnizat de către universitate. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a semnat un protocol cadru de colaborare cu Universitatea Ovidius din Constanţa pentru activităţi educative, pregătitoare pentru examenele naţionale şi acţiuni care vin în beneficiul formării şi dezvoltării personale a elevului, dar nu există un protocol semnat în mod specific cu Clasa Confucius şi instituţia şcolară, doar dacă directorul îşi exprimă acordul în acest sens, atunci când există doritori la nivelul unităţii de învăţământ.

Activităţile care se vor organiza în cadrul programului Clasa Confucius sunt cele menţionate pe site, precum şi în propunerea de acord de colaborare. Aceste acţiuni sunt stipulate orientativ, după cum urmează:

– cursuri de limbă şi cultură chineză;

– activităţi culturale;

– participarea elevilor la cursuri intensive de limba chineză în cadrul programului Şcolii de vară din China la universităţi prestigioase din Beijing, Shanghai;

– participarea elevilor la examenele HSK (nivel de limba chineză) în vederea obţinerii certificatului de competenţă lingvistică recunoscut internaţional;

– schimburi de elevi şi profesori.

Referitor la organizarea de activităţi în unitatea de învăţământ, acest aspect reprezintă strict decizia instituţiei şcolare. În ceea ce priveşte promovarea programului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa promovează orice activitate de formare şi dezvoltare personală care vine în sprijinul elevilor şi cadrelor didactice în baza acordului de colaborare cu Universitatea Ovidius din Constanţa, din care face parte şi Clasa Confucius.

Printre motivele care au stat la baza organizării unei conferinţe de presă despre Clasa Confucius se numără:

– protocol cadru de colaborare dintre ISJ Constanţa şi Universitatea Ovidius din Constanţa, care stipulează promovarea activităţilor comune;

– cursurile de limba chineză care s-au bucurat de un real succes în rândul elevilor, cu atât mai mult cu cât acestea se desfăşoară cu profesori universitari chinezi cu o înaltă pregătire profesională, profesori care predau limba chineză prin limba engleză. În acest context, este în mod evident vizată, ca în cadrul oricărei prelegeri la o limbă modernă, obţinerea unor certificate de competenţă lingvistică recunoscute la nivel internaţional (examenele HSK).”

Ce sunt Institutele Confucius şi de ce nu ar trebui ele lăsate să funcţioneze

Fondate în 2004, institutele Confucius sunt un fenomen global, înscriind peste nouă milioane de studenţi în cadrul a 525 de institute din 146 de ţări şi regiuni. În Europa, conform Parlamentului European există peste 200 astfel de institute.

În ţara noastră, există Institute Confucius în patru centre universitare: Cluj, Bucureşti, Braşov şi Sibiu. Există, de asemenea, clase Confucius şi cursuri de limba chineză oferite de regimul chinez în multe alte oraşe din ţară precum: Deva, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Craiova, Suceava, Giurgiu, Bacău.

În întreaga lume, regimul chinez a creat parteneriate cu universităţi şi instituţii academice pentru a instala în cadrul acestora centre de învăţare a limbii chineze cunoscute sub numele de institute Confucius (IC). Folosindu-se de numele celui mai faimos filozof chinez, Beijingul promovează aceste centre ca pe o poartă educaţională către limba, cultura şi istoria Chinei.

Însă mai multe guverne, agenţii de securitate şi think-tank-uri internaţionale precum Centrul de Excelenţă pentru Comunicaţii Strategice al NATO (NATO stratcom COE), Senatul SUA, Comisia de Revizuire a Economiei şi Securităţii SUA–China, Asociaţia Naţională a Savanţilor din America, Comisia pentru drepturile omului a Partidului Conservator din Marea Britanie şi altele afirmă că aceste centre nu sunt atât de nevinovate pe cât par. Ele servesc drept vehicule prin care Partidul Comunist Chinez (PCC) îşi poate răspândi propaganda şi cenzura asupra studenţilor şi instituţiilor din afara Chinei, punând în pericol libertatea academică. Mai mult, China foloseşte aceste centre drept celule de spionaj, influenţă şi furt de tehnologie.

Când PCC selectează o universitate pentru a găzdui un institut Confucius, acesta se concentrează pe universităţile de cercetare de top. În 2018, 63% dintre institutele Confucius existente în SUA erau înfiinţate la cele mai importante universităţi de cercetare, arată un raport al Foundation for Defense of Democracies (FDD) – un think-tank american cu sediul la Washington.

Institutele Confucius sunt înfiinţate în cadrul universităţilor din Occident printr-un acord între o universitate din China şi o universitate din Occident. Universităţile din China sunt alese de PCC, acestea având o strânsă legătură cu Armata de Eliberare a Poporului (PLA).

Hanban – autoritatea care administrează toate institutele Confucius din întreaga lume – se află sub controlul direct al Consiliului de Stat chinez. Potrivit Comisiei de Revizuire a Economiei şi Securităţii SUA, China, institutele Confucius sunt finanţate de Departamentul de Propagandă al PCC – afiliat Departamentului Frontului Unit, fiind, de asemenea, supravegheate de personal din ambasadele şi consulatele chineze. Liu Yandong – fostă vicepremier al Republicii Populare Chineze a ocupat funcţia de directoare a Departamentului de Lucru al Frontului Unit atunci când a lansat programul Institutele Confucius în 2004.

În mod obişnuit, un institut Confucius nou înfiinţat primeşte de la Hanban în jur de 150.000 de USD drept fonduri de pornire şi, ulterior, aprox. 100.000 de USD pentru fiecare an de funcţionare. Guvernul Chinez a cheltuit din 2008 peste 2 miliarde de dolari pentru a finanţa Institutele Confucius la nivel global.

În baza acordurilor financiare, Hanban trimite profesori, manuale şi bani din China pentru funcţionarea institutelor în cadrul universităţilor din Occident, iar universităţile gazdă furnizează active nelichide, precum spaţii pentru birouri pentru desfăşurarea activităţilor institutelor.

Potrivit NATO StratCom COE, înfiinţarea acestor institute în cadrul universităţilor din Occident şi injectarea de fonduri şi management din China în cadrul universităţii gazdă este unul din cele mai îngrijorătoare aspecte privind operarea IC, deoarece universitatea poate deveni vulnerabilă în faţa agendei politice a regimului chinez. Având management din China în cadrul universităţii, acest lucru limitează libertatea de exprimare academică a universităţii.

Conform London School of Economics, Institutele Confucius servesc Partidului Comunist Chinez prin faptul că "promovează o cultură socialistă şi susţin ideologia marxist-leninistă, precum şi teoria lui Mao Zedong şi a lui Deng Xiaoping".

Conform site-ului Parlamentului European, în 2018, fostul ministrul chinez al propagandei, Li Changchung, a declarat că în străinătate institutele Confucius funcţionează ca instrumente de propagandă. Tot pe site-ul Parlamentului European se afirmă că guvernul chinez foloseşte de fapt universităţile pentru a fura proprietate intelectuală şi tehnologie.

În 2015, Serviciul Securităţii de Stat din Belgia a avertizat cu privire la pericolele institutelor Confucius din această ţară, iar în 2019 l-a acuzat pe directorul Institutului Confucius de la Vrije Universiteit Brussel de spionaj, acestuia fiindu-i interzis ulterior să mai intre în Belgia şi în toate ţările din spaţiul Schengen. Ca urmare, în 2020, Vrije Universiteit Brussel a închis institutul Confucius pe care îl găzduia.

În aprilie 2020, Suedia a devenit prima ţară care a închis toate institutele şi clasele Confucius, guvernul de la Stockholm exprimându-şi îngrijorarea cu privire la potenţialele încercări ale Beijingului de îndoctrinare a studenţilor din unităţile de învăţământ suedeze.

În 2021, Norvegia şi-a închis singurul institut Confucius din ţară afiliat cu Universitatea din Bergen. Institutul Confucius din Bergen a fost criticat ca fiind controlat de Hanban din China şi că este un braţ al propagandei oficiale chineze. Într-un interviu cu Radio Free Asia, Harald Bøckman, cercetător la Universitatea din Oslo a subliniat: „Este cu siguranţă aceeaşi problemă, deoarece Institutul Confucius este un program creat de guvernul de la Beijing ale cărui criterii contravin standardelor utilizate de instituţiile academice occidentale. Institutul Confucius rămâne un instrument de propagandă pentru autorităţile chineze”.

În 2020, universităţile din Düsseldorf şi Hamburg, Germania, au închis institutele Confucius, cea din urmă acuzând „influenţă politică şi scurgere de informaţii”.

În 2021, fostul ministru al Educaţiei din Germania, Anja Karliczek a criticat Institutele Confucius din Germania şi a cerut universităţilor să reanalizeze rolul institutelor, spunând: „Nu vreau ca guvernul chinez să ne influenţeze universităţile şi societatea [...] Am oferit prea mult spaţiu institutelor Confucius şi am făcut prea puţin pentru a înfiinţa instituţii competente independente privind China, în Germania”.

În aprilie 2021, un academician din Slovacia, Matej Simalcik – directorul Institutului Central European de Studii Asiatice (CEIAS) şi unul dintre cei mai importanţi experţi privind China din Europa – a primit mai multe e-mailuri de ameninţare explicite de la directorul Institutului Confucius din Bratislava, după ce a publicat o lucrare de cercetare care examina influenţa Chinei asupra instituţiilor academice slovace prin interacţiuni bilaterale. În lucrare el şi colegii săi menţionau lipsa de transparenţă în colaborarea dintre universităţile slovace şi cele chineze, lipsa de transparenţă privind fluxul de bani care circulă între aceste entităţi şi faptul că interacţiunile academice cu entităţi chineze, care au legături cu Armata de Eliberare a Poporului din China, pun în pericol entităţile slovace. După publicarea emailurilor în mass-media, directorul Institutului Confucius din Bratislava a fost concediat, acesta afirmând că email-urile au fost „doar o glumă”.

În cadrul unei şedinţe a Comisiei de Informaţii a Senatului SUA care a avut loc la data de 13 februarie 2018, senatorul SUA, Marco Rubio, a audiat membri ai Comunităţii de Informaţii ai SUA despre metodele de influenţă ale Chinei care avansează tot mai mult. În viziunea lui Rubio, China “conduce un plan foarte bine executat, foarte bine orchestrat şi foarte răbdător” de a detrona SUA de pe poziţia de superputere globală. China ar urmări o deturnare de la valorile vestice ale democraţiei şi libertăţii în favoarea unui model care să favorizeze China. Rubio a afirmat că institutele Confucius “sunt finanţate de guvernul chinez şi influenţează opinia publică predând jumătăţi de adevăr destinate să prezinte istoria Chinei, viziunea guvernului sau politicile oficiale în cea mai favorabilă lumină”.

În 2020 Mike Pompeo, fostul secretar de stat american, a arătat că Institutele Confucius ar trebui desfiinţate din cauză că impun propaganda chineză, hărţuiesc politic studenţii şi facilitează spionajul în sălile de clasă din SUA. Pompeo a calificat aceste institute drept centre cu misiune străină ale Partidului Comunist Chinez (PCC) în ţările în care acestea funcţionează, şi a cerut o acţiune globală pentru contracararea acţiunilor Chinei.

Ce probleme generează instalarea institutelor Confucius în unităţile de învăţământ

Un raport al organizaţiei National Association of Scholars (NAS) de 187 de pagini a descris în detaliu numeroasele probleme ce vin odată cu instalarea institutelor Confucius în unităţile de învăţământ:

Lipsa libertatii intelectuale - Profesorii chinezi – angajaţi, plătiţi şi răspunzători în faţa guvernului comunist chinez – sunt presaţi să evite subiecte „sensibile” precum Masacrul din Piaţa Tiananmen, Revoluţia Culturală, etc.

Lipsă de transparenţă - Contractele dintre universităţi şi Hanban sunt rareori făcute publice.

Contractele cer respectarea legii chineze. Hanban specifică faptul că institutele Confucius trebuie simultan „să respecte legile şi reglementările ţărilor în care se află”, dar şi „să nu contravină legilor şi reglementărilor din China”.

Creează obligaţii - Institutele Confucius acoperă toate cheltuielile cursurilor şi oferă, de asemenea, burse studenţilor pentru a studia în străinătate. Cu astfel de stimulente financiare, universităţilor le este greu să critice politicile chineze, cum ar fi genocidul asupra uigurilor musulmani din vestul Chinei sau persecuţia împotriva Falun Gong.

Impun competenţa instanţelor de la Beijing - Hanban cere ca, în orice dispută cu privire la finanţarea institutelor Confucius, părţile să „accepte jurisdicţia instanţei de la Beijing”.

Impun protejarea imaginii Chinei - Constituţia institutelor Confucius şi multe contracte ale institutelor Confucius specifică faptul că Hanban poate „acţiona în justiţie” un institut Confucius care „deteriorează sau pătează reputaţia institutelor Confucius”.

Pe baza constatărilor raportului său din 2017, NAS a recomandat ca „toate universităţile să închidă institutele Confucius”.

La nivel global, institutele Confucius prezintă un trend descendent. În Europa au fost închise 17 institute Confucius până în 2020. În SUA, din peste 120 de institute Confucius cât erau iniţial, peste 100 sunt deja închise sau sunt în curs de a fi închise. Un anunţ recent al National Association of Scholars (NAS), publicat la 22 februarie anul acesta, dezvăluie că în Statele Unite mai sunt active în prezent doar 19 institute Confucius, iar patru dintre acestea sunt programate să se închidă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură