Ce promite USL în programul de guvernare
alte articole
USL are patru direcţii strategice prioritare pentru dezvoltarea României în perioada următoare – agricultura, energia, reindustrializarea şi infrastructura, a declarat premierul Victor Ponta la lansarea programului de guvernare al Uniunii, care a avut loc joi, la Palatul Parlamentului.
În programul "România puternică", cele patru direcţii au la bază mai multe domenii cheie: educaţia, sănătatea, administraţia publică, mediul de afaceri şi politica socială. Cele patru direcţii prioritare pot fi dezvoltate într-un sistem constituţional care va pune bazele "României puternice", în care vor fi mai puţine conflicte, în care instituţiile să îşi ştie rolul şi locul în societate, şi care să definească o societate predictibilă, stabilă, a precizat Ponta.
"Sper să nu fie interpretat doar că o ironie, dar nu cred că trebuie să vă vorbesc câte cute am pe frunte, cât păr alb, nu cred că interesează, cu atât mai puţin pe cei care votează pe 9 decembrie. Pe ei îi interesează să ştie de la noi, liderii USL, cum vedem România în perioada imediat următoare", a declarat Ponta.
Premierul a afirmat că, în şase luni de guvernare, a învăţat foarte mult şi a ajuns la concluzia că "diferenţa dintre a propune soluţii şi a începe să le aplici e foarte mare".
"USL are o memorie guvernamentală şi instituţională fără precedent şi mă gândeam că, sigur, îmi doresc să fiu la fel de tânăr şi optimist cum a fost primul-ministru Petre Roman, să fiu la fel de curajos cum a fost primul-ministru Victor Ciorbea, să fiu la fel de eficient cum a fost primul ministru Adrian Năstase şi să fiu la fel de generos cum a fost Călin Popescu Tăriceanu", a promis Ponta.
USL a mai promis scăderea impozitului pe venit de la 16% la 12% pentru cei cu venituri sub 1.000 de lei şi la 8% pentru veniturile sub salariul minim pe economie, de 704 lei. Încă nu s-a stabilit de când se va aplica această măsură, premierul Ponta estimând că nu va putea fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2013.
Ce reprezintă România pentru Antonescu
Liderul PNL, Crin Antonescu, a luat şi el cuvântul la prezentarea programului de guvernare al USL şi a vorbit despre modul în care vede el ţara.
"România e compusă din toţi. România împreunează în definitiv genii şi analfabeţi, oameni de caracter şi prostituaţi perpetui. România ne adună pe toţi şi noi ca politicieni trebuie să lucrăm pentru proiectul unei naţiuni care să-i ducă mereu pe cei mai buni să lucreze şi în numele celor mai slabi. Eu cred că putem să facem mult din toate aceste lucruri", a afirmat Antonescu.
Şeful PNL a mai arătat că elitele trebuie să se sacrifice pentru a lucra pentru ceilalţi.
"Ştim că oamenii capabili de sacrificiu nu au fost niciodată foarte mulţi, au fost mai puţini. Admit că asta este o idee de dreapta, dar este o idee compatibilă cu stânga, că aceşti oameni capabili, puţini capabili de astea, care se numesc elite, trebuie să lucreze pentru toţi ceilalţi, buni sau răi, puternici sau slabi", a declarat copreşedintele USL.
Cum s-a cântat imnul
Imnul de stat al României a fost intonat fără ultimele două versuri din strofa a doua, care includ formula "un nume de Traian", la lansarea programului de guvernare al USL.
Participanţii la eveniment s-au ridicat în picioare, pregătiţi să asculte întreg imnul, însă au fost intonate doar versurile: "Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte / În care te-adânciră barbarii de tirani!/ Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soarte/ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani", după care au urmat: "Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/ Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman".
Ultimele două versuri ale celei de-a doua strofe: "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!" nu au mai fost intonate.