Ce nu s-a văzut când Xi Jinping a vizitat summitul de la New York
focus
alte articole
În timpul summitului ONU de la New York, o scenă mult mai des întâlnită în China a putut fi observată într-un colţ al Manhattanului timp de 10 minute pe 26 septembrie.
Astfel, în timp ce coloana oficială de maşini în care se afla şeful Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a trecut prin intersecţia dintre străzile Lexington şi 49th, în jurul orei 2:00 p.m., aproximativ 12 femei şi bărbaţi chinezi au fugit de pe trotuar în mijlocul străzii.
“Daţi-mi înapoi proprietatea! Vreau dreptate!” au strigat unii dintre ei; “Pământul strămoşilor mei nu aparţine comuniştilor!”, sau “Ajutor! Ajutor!” Pe o pancartă, în limba chineză şi engleză, era scris: “Partidul Comunist Chinez să ne returneze proprietatea de care ne-a jefuit!!!”, în timp ce pe o altă pancartă se cerea guvernului local din Shanghai să retrocedeze locuinţele confiscate şi să respecte drepturile cetăţenilor.
La mică distanţă de aceştia se afla un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în costume închise la culoare, purtând steaguri mari ale Chinei şi steaguri mici ale SUA. După o scurtă ceartă cu manifestanţii, “bărbaţii în negru” au reuşit să izoleze o parte dintre aceştia, înfăşurându-i în steagurile lor mari şi roşii.
Îmbrăcată cu o jachetă roşie, Fu Yuxia a stat pe stradă cu nepoţica ei de 7 ani, Fu Yuxing, şi a afişat o pancartă pe care era scris mesajul “Preşedinte Xi Jinping opriţi-vă şi întâlniţi-vă cu noi, petiţionarii chinezi. Ascultaţi-ne şi rezolvaţi-ne problemele!” Dna Fu şi nepoţica sa au fost împinse imediat pe trotuar de câţiva dintre atacatori, care apoi le-au înconjurat cu steaguri roşii pentru a nu fi văzute de persoanele aflate în coloana oficială de maşini a liderului chinez.
Un fotograf Epoch Times a surprins momentul în care fetiţa de 7 ani şi mătuşa ei erau înconjurate de bărbaţii chinezi agresivi, care încercau să le înfăşoare cu steagurile roşii.
Când coloana de maşini a ieşit din zona “fierbinte”, majoritatea atacatorilor a dispărut dintr-o dată şi i-au lăsat pe manifestanţi în locul în care se aflau aceştia. Totuşi, câţiva dintre atacatori au continuat să peroreze insulte şi să se îmbrâncească cu o parte dintre manifestanţii chinezi, înainte ca poliţia din New York să îi despartă.
Discutând cu Epoch Times după incident, Li Fangge a declarat că manifestanţii erau din Shanghai şi au fost persecutaţi de autorităţile chineze deoarece au depus petiţii legate de pierderea proprietăţii lor, care le-a fost confiscată abuziv la începutul anilor 2000. Ei au încercat ani de zile să obţină compensaţii din partea guvernului local şi a guvernului central din Beijing, dar întotdeauna au fost refuzaţi, deseori în mod violent.
Li Fangge şi părinţii săi au fost bătuţi brutal în 2003 pentru că au depus astfel de petiţii, a relatat Li arătând unui fotograf Epoch Times câteva poze cu ea şi cu părinţii ei, în care aceştia aveau vânătăi mari pe braţe şi coapse.
Bărbaţii cu steaguri au fost conduşi de unul dintre angajaţii Consulatului General al Republicii Populare Chineze din New York, numit Yang, potrivit interviurilor luate mai multor persoane aflate la faţa locului.
În timpul ultimei părţi a primei sale vizite oficiale de stat în SUA, liderul chinez Xi Jinping a fost găzduit la hotelul Waldorf Astoria din New York.
La o zi după atacul asupra petiţionarilor, Xi a luat cuvântul în cadrul unei sesiuni ONU pe 27 septembrie, iar pe 28 septembrie şi-a susţinut discursul inaugural la Adunarea Generală a ONU, declarând participanţilor la cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării Organizaţiei Naţiunilor Unite: “China va continua să participe la construirea păcii globale”.