Marea Britanie: proiect de lege ce-i vizează pe bicicliştii imprudenţi
Parlamentarii britanici dezbat în prezent un proiect de lege care ar putea introduce o nouă infracţiune legată de cauzarea morţii de către biciclişti imprudenţi. Puţine probleme divizează mai mult opinia publică din Marea Britanie decât cea legată de biciclişti, notează BBC în ediţia de miercuri.
În opinia susţinătorilor bicicliştilor, aceştia sunt curaţi, verzi, navetişti cu conştiinţă, care descongestionează traficul pe drumurile ţării, în timp ce ei înşişi se menţin în formă. Dar pentru anumite ziare şi numeroşi automobilişti, ei sunt nişte 'lycra louts' (iresponsabili), ţâşnind cu lumini roşii, înaintând cu viteză printre pietoni pe trotuare şi negând faptul că un Cod rutier li s-ar aplica şi lor.
În prezent, această dezbatere a găsit un forum în Camera Comunelor, unde parlamentarul Andrea Leadsom a introdus un proiect de lege pentru instituirea de noi infracţiuni legate de cauzarea morţii sau vătămarea corporală gravă provocată de ciclismul periculos sau nechibzuit. Ea a menţionat cazul tinerei Rhiannon Bennett, omorâtă la 17 ani de un biciclist care mergea cu viteză, în 2007. Biciclistul, care a declarat la audierea la tribunal că a strigat la Rhiannon ''să se dea la o parte pentru că nu se va opri'', a fost amendat cu 2.200 de lire sterline, evitând pedeapsa cu închisoarea.
Leadsom, ea însăşi o biciclistă pasionată, a insistat că nu vrea să-i sancţioneze pe britanici pentru că recurg la bicicletă, dar intenţia ei este de a asigura că toţi utilizatorii rutieri îşi asumă o 'responsabilitate egală' pentru acţiunile lor, în contextul în care şoferii fac deja obiectul unei legislaţii similare. Guvernul a anunţat ca va lua în considerare sprijinirea proiectului de lege. Discuţia ridică însă problema cât de mult reprezintă bicicletele un pericol pe drumurile publice.
Susţinătorii ciclismului insistă că percepţiile populare privind biciclişti dezlănţuiţi nu sunt sprijinite de date statistice. Potrivit Departamentului pentru Transport (DfT), în 2009, cel mai recent an pentru care sunt disponibile cifre, niciun pieton nu a fost ucis în Marea Britanie de biciclişti, dar 426 au murit in ciocniri cu autovehicule, dintr-un total de 2.222 decese rutiere. Utilizatorii de biciclete insistă că ei sunt cei vulnerabili. Din 13.272 de coliziuni între biciclişti şi maşini, în 2008, 52 de biciclişti au murit, dar niciun şofer.
Alex Bailey de la Cyclists Touring Club (CTC), care face lobby în numele utilizatorilor de biciclete, spune că timpul preţios parlamentar ar trebui folosit mai eficient pentru a îmbunătăţi siguranţa rutieră. În opinia sa, nu este nevoie să se schimbe legea, în contextul în care de două ori în ultimul deceniu, un act din 1861 a fost utilizat pentru a trimite la închisoare biciclişti care au ucis pietoni în timp ce mergeau pe trotuar. Imaginea de biciclist agresiv ce face prăpăd pe drumurile publice, insistă Baily, are puţin temei.
În prezent s-a impus un stereotip, cel al unor bărbaţi care câştigă bine, în ţinută sport scumpă, având sentimentul îndreptăţirii şi refuzului de a se conforma aceloraşi reguli ca toţi ceilalţi. Tony Armstrong, director executiv al Living Streets, care reprezintă pietoni, spune că în timp ce majoritatea bicicliştilor se comportă în condiţii de siguranţă, nu ar trebui ignorat faptul că 'o minoritate semnificativă suscită îngrijorare şi teamă în rândul pietonilor prin comportamentul lor nesăbuit şi iresponsabil''. Deşi recunoaşte că decesele şi vătămările grave cauzate de biciclişti sunt relativ rare, adaugă că impactul unui comportament anti-social este mai dificil de cuantificat.
Profesorul Stephen Glaister, director al grupului RAC Foundation, este de părere că o mare parte din ostilitatea de pe drumurile publice provine dintr-o lipsă de înţelegere şi sugerează că echilibrarea legislaţiei le va garanta şoferilor că regulile sunt aplicate corect.
Dezbaterea va continua la Westminster, dar a legifera separând antipatia dintre biciclişti şi şoferi se va dovedi cu siguranţă o provocare majoră pentru parlamentari, conchide BBC.