Ce determină succesul în România, "pilele" sau competenţa? Rezultatele celui mai nou sondaj INSCOP

Remus Ştefureac
Liliana Alexe
14.07.2025

Sociologul Remus Ioan Ştefureac a prezentat, luni, pe Facebook, noul barometrul INSCOP Research care arată percepţia românilor asupra meritocraţiei.

Barometrul INSCOP Research

- 76,2% dintre respondenţi cred că succesul unora este rezultatul unui sistem corupt sau nedrept

- 74,0% cred că cei care reuşesc în România nu sunt neapărat cei mai capabili, ci cel mai conectaţi

- 72,8% au senzaţia că sistemul este astfel construit încât să te ţină pe loc

- 70,6% simt că statul poartă o mare vină pentru situaţia actuală

- 58,8% simt că alţii au fost ajutaţi pe nedrept în timp ce eu am fost ignorat

Analiza şefului INSCOP

Remus Ştefureac a făcut o scurtă analiză asupa acestor rezultate indicând ce ar fi nevoie să se facă pentru a reconstrui încrederea cetăţenilor în instituţiile publice.

„O criză profundă a valorii sociale. Încrederea pierdută

Datele Barometrului – INSCOP Research arată că percepţia dominantă asupra meritocraţiei este profund erodată, peste 74% dintre respondenţi considerând că succesul în România este determinat mai degrabă de relaţii şi conexiuni decât de competenţe reale.

Rezultatele arată o criză profundă de încredere în mecanismele sociale şi instituţionale ale ţării. Sentimentul de blocaj sistemic este generalizat, aproape 73% dintre participanţi având impresia că sistemul socio-politic actual este construit deliberat pentru a împiedica mobilitatea socială, ceea ce sugerează o stare de captivitate şi lipsă de perspective.

Statul este perceput ca principal responsabil pentru eşecurile individuale. Externalizarea responsabilităţii este dublată de sentimentul de inechitate care alimentează o stare de alienare socială, aproape 59% dintre respondenţi simţind că alţii au fost ajutaţi pe nedrept în timp ce ei au fost ignoraţi.

CEL MAI GRAV EFECT al eroziunii încrederii în echitatea socială este alimentarea populismului şi radicalizarea politică, fenomene care au lovit deja puternic regimul democratic şi creează un teren fertil pentru conflicte sociale favorabile polarizărilor extreme.

Percepţia generalizată că statul e responsabil pentru eşecuri individuale arată nevoia urgentă de reforme administrative vizibile, care să demonstreze eficienţă şi corectitudine, pentru a reconstrui capitalul de încredere între cetăţean şi instituţiile publice”, arată sociologul Remus Ioan Ştefureac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor