Ce despăgubiri a primit omul de afaceri Costel Căşuneanu de la CEDO
alte articole
Omul de afaceri Costel Căşuneanu a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în care a criticat condiţiile precare din închisoarea în care a stat în arest timp de cinci zile. Căşuneanu, inculpat pentru trafic de influenţă în acelaşi dosar cu parlamentarul Cătălin Voicu, a mai sesizat încălcarea dreptului la viaţă privată şi a reuşit să obţină o decizie a CEDO care prevede plata de către statul român a unei despăgubiri în valoare de 4.000 de euro.
Căşuneanu s-a prezentat drept un om de afaceri care a încheiat mai multe contracte cu statul pentru reabilitarea de drumuri şi care locuieşte în Oituz, judeţul Bacău. A fost inculpat în dosarul de corupţie în care mai sunt judecaţi şi fostul senator Cătălin Voicu, Florin Costiniu şi Marius Locic.
În 2010, senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Căşuneanu, Costiniu şi Locic au stat în arest preventiv timp de cinci zile.
După ce a fost eliberat, Căşuneanu s-a plâns la CEDO de faptul că celula în care a stat a fost supraaglomerată şi nu a avut condiţii de igienă. Omul de afaceri a mai invocat faptul că autorităţile au dat presei file din dosarul său, ceea ce i-a încălcat dreptul la viaţa privată.
Decizia CEDO privind despăgubirea lui Căşuneanu nu este definitivă.
În 2012, Costel Căşuneanu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. Procurorii au susţinut că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu a primit de la Costel Căşuneanu sumele de 250.000 de lei şi 200.000 de euro, cu promisiunea că va interveni pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, adică Florin Costiniu, preşedintele Secţiei civile, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
Pe 22 aprilie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) se va judeca recursul înaintat la decizia instanţei din 2012.