Ce calităţi trebuie să aibă un bun şef?

(photos.com)

În contextul crizei economice, anumite competenţe relaţionale se dovedesc mai mult ca niciodată necesare persoanelor din structurile de conducere, notează marţi cotidianul francez Le Figaro.

'O vulpe, în condiţiile în care oamenii ar prefera un Saint-Bernard' - este părerea pe care majoritatea salariaţilor francezi o au despre patronii lor, potrivit unui studiu recent. Altfel spus, o persoană mai degrabă vicleană, decât protectoare şi fidelă. Un studiu şi mai nou arată că 84% dintre salariaţii francezi ar prefera să aibă un alt patron.

Prin urmare, situaţia managerilor nu este câtuşi de puţin una roz. Astfel, într-o perioadă în care întreprinderile se află în mare dificultate, calităţile personale ale managerului sunt de fapt cele care fac diferenţa? Numeroşi consultanţi mandataţi de conducerea companiilor pentru a remonta moralul şefilor şi cadrelor afirmă acest lucru.

Xavier Camby, consultant în management şi formator, autor al cărţii '48 de soluţii pentru un management durabil', a purtat discuţii cu circa 8.000 de 'şefi' şi confirmă: 'Niciodată managementul nu a fost atât de crucial şi niciodată nu s-a alocat atât de puţin timp pentru formarea managerilor, în condiţiile în care accelerarea tuturor locurilor, climatul general şi 'turnover'-ul echipelor ar necesita cu adevărat o anticipare a oricărei avansări în ierarhie'.

La rândul său, Jean Pages, coach, cercetător în ştiinţe sociale şi director la Appreciative Inquiry, care promovează o abordare inspirată din psihologia pozitivă, estimează că tradiţionalul concept de şef 'esenţialmente organizator' sau 'deţinător al controlului' nu-şi mai are locul. 'Şefii nu mai pot avea o atitudine de planificare şi de directivă, deoarece mediul general nu predispune la aşa ceva. Informaţia este atât de răspândită încât tot ce fac salariaţii este vizibil. Aceasta îi descalifică pe cei care erau tentaţi să stăpânească informaţia pentru a o păstra doar pentru ei', explică Pages.

Prin urmare, astăzi persoanele aflate în structuri de conducere trebuie să aibă noi aptitudini. În primul rând, este necesară 'competenţa relaţională', pe care Xavier Camby pretinde că o detectează de la prima strângere de mână cu un manager. 'Un şef bun are o formă de relaţionare destul de simplă, degajată, şi mai ales o aptitudine de comunicare interpersonală pozitivă', a constatat Camby.

Prin urmare, având în mod natural o atitudine pozitivă privind altă persoană, un bun şef va căuta în primul rând să o valorizeze. Atenţia, prezenţa în rândul echipei sale, 'pe care ştie să o încurajeze', fac de asemenea parte din profilul ideal al unui patron. 'El ştie să deschidă perspective ce conferă sens şi să-i facă pe colaboratorii săi să creadă că sunt într-un mediu favorabil', subliniază Pages. În condiţiile actualelor planuri sociale şi închiderii de întreprinderi, este uşor de imaginat cât de dificil poate fi transpusă în viaţă această ultimă competenţă.

O altă calitate care nu prea este luată în considerare, fiind totuşi una de bază, este generozitatea. 'În timp ce înainte era folosit cuvântul 'delegare', este vorba mai degrabă de formarea unor aptitudini, de a-i ajuta pe alţii să se dezvolte', explică Xavier Camby, precizând că linia de bază a unui manager competent a devenit următoarea: 'Ce am şi stăpânesc eu, pot să-ţi ofer şi ţie şi voi avea de câştigat din asta'.

Desigur, principalul obstacol cu care se confruntă un asemenea altruism este desigur frica, cea care îl face pe un manager să se gândească la coechipierii săi în felul următor: 'Dacă le dau prea mult, ei mă vor înlătura'. Majoritatea studiilor în domeniul coachingului sunt, de altfel, consacrate identificării şi eliberării de aceste temeri iraţionale.

A relaxa lucrurile continuând să acompaniezi, a avea încredere rămânând responsabil, a valoriza competenţele altora fără a le etala pe cele personale. Destul de dificil de menţinut barca, mai ales pe vreme de furtună. Prin urmare, o altă calitate se dovedeşte necesară: flexibilitatea. Cea a omului care 'ştie să se plieze' în relaţiile cu alţii, pentru o cooperare mai bună.

'Astăzi, pentru a fi recunoscut de echipă, capacitatea de flexibilitate este mai importantă decât cea de control', afirmă Pages. 'Un astfel de şef crează un climat de cooperare nu solicitând-o insistent la fiecare pas, ci cooperând el însuşi', adaugă expertul.

În timp ce numeroşi manageri au crezut mult timp că au găsit cheia succesului, exersând puterea absolută pe care le-o conferea statutul lor, ei trebuie să renunţe astăzi la această abordare, pentru a câştiga, în schimb, o reală autoritate, cea care le este recunoscută de echipă.

La întrebarea 'Ce apreciaţi cel mai mult la şeful vostru?', Jean Pages a avut într-o zi surpriza să audă o întreagă echipă răspunzând la unison: 'El nu ne împiedică să lucrăm!'. Acest lucru l-a făcut pe Pages să compare această influenţă pozitivă a respectivului patron cu cea a unui grădinar care 'ştie cum să lase să crească plante diverse' în grădina de care are grijă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe