Băncile spaniole, bursele Erasmus şi spionajul NSA, pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

(photos.com)
Epoch Times România
05.11.2013

Sectorul bancar spaniol îi transmite un mesaj Ministerului Economiei, odată cu alegerea lui José María Roldán ca şef al patronatului din domeniu, Ministerul Educaţiei retrage bursele a mii de studenţi Erasmus în plin semestru, iar procuratura cere documentul care ar atesta spionajul NSA în Spania, scriu marţi unele dintre cotidienele spaniole.

În plus, cotidienele catalane scriu despre inculparea a 8 agenţi de poliţie din corpul de poliţie local pentru moartea unui om de afaceri.

Băncile spaniole îşi încearcă puterea cu ministrul economiei, Luis de Guindos, odată cu alegerea preşedintelui patronatului din sector. Cotidianul El Pais scrie că José María Roldán a fost cel însărcinat cu supravegherea băncilor în plină criză financiară, iar acestea consideră că acest candidat respectă toate cerinţele legale şi etice. În plus, acelaşi cotidian spaniol scrie că Ministerul Educaţiei le-a retras bursele a mii de studenţi Erasmus în plin semestru, iar ajutoarele de la statul central vor fi primite doar de studenţii fără resurse materiale. Cotidianul spaniol calculează că, în urma măsurii, 68,5% dintre studenţii Erasmus din Andaluzia ar pierde sprijinul statului, deşi rămân cu ajutoarele din partea UE şi a comunităţii autonome respective.

Cotidianul El Mundo anunţă că, de vreme ce procuratura a cerut documentul care arată spionajul NSA în Spania, publicat de acesta, redacţia va pune la dispoziţia instituţiei documentele legate de rapoartele 'Spain Last 30 Days' şi manualul 'Boundlessinformant'. Acelaşi cotidian spaniol relatează şi că guvernul cheltuie 28 de milioane de euro pentru plata consilierilor ministeriali, iar suma este cu 8% mai mare decât în 2012.

PSOE (principalul partid din opoziţie, socialist) îi mulţumeşte rectorului Carrillo pentru că a ajutat în campanie, acuză cotidianul ABC. Acesta scrie despre faptul că Jose Carrillo, fiul liderului comunist Santiago Carrillo, rectorul celei mai mari universităţi spaniole, Universitatea Complutense din Madrid, ar fi fost lăudat de socialişti pentru că ar fi spijinit o iniţiativă destinată 'învingerii dreptei'.

Cotidienele La Vanguardia şi El Periodico de Catalunya au pe primele pagini ale ediţiilor tipărite de marţi informaţii despre procesul în care 8 agenţi ai corpului de poliţie catalani au fost puşi sub acuzare pentru uciderea unui om de afaceri şi încercarea de a distruge probe. Este vorba de un incident petrecut la începutul lunii octombrie, când agenţii de poliţie au fost alertaţi cu privire la un incident, iar omul de afaceri a murit în arest. Agenţii de poliţie au susţinut că acesta s-a opus arestării, a fost imobilizat, iar ulterior şi-a pierdut cunoştinţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor