Ce asemănări sunt între Dragnea şi George Simion? De la asasinii de la Hilton la interviul liderului AUR cu Steve Bannon

Liderul AUR, George Simion, s-a plâns într-un interviu acordat lui Steve Bannon că se doreşte eliminarea lui prin orice mijloace, inclusiv prin asasinare, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Trump şi a liderului slovac Fico. Prezidenţiabilul AUR nu este însă primul lider politic român care se plânge că este vizat de un asasinat.
Primul personaj notoriu care s-a plâns că se doreşte uciderea sa a fost promotorul suveranismului timpuriu, Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD. Ne amintim cu toţii celebrul episod cu asasinii de la Hilton. La fel cum face Simion astăzi, Dragnea pretindea şi el că se luptă cu globaliştii şi cu liderul lor George Soros.
Politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, a afirmat într-o intervenţie pentru Ziare.com că Simion şi Dragnea se aseamănă în anumite aspecte, amândoi exploatând latura conspiraţionistă a electoratului.
„Cei doi seamănă între ei. În fond, Dragnea este primul care a folosit foarte bine acest segment din populaţie care este conspiraţionist. E primul care a profitat masiv de succesul războiului hibrid al Rusiei şi de schimbările care au avut loc la nivelul opiniei publice.
Conspiraţioniştii, evident, cred în sacrificiu, mai ales că noi avem tradiţia sacrificării liderilor conservatori revoluţionari, să-i numim aşa, deşi sună ca naiba. Şi atunci, da, de la asasinarea lui Codreanu până la posibila asasinare a lui Dragnea şi a lui Simion, nu e decât un pas. Deci, sunt oameni care luptă pentru popor şi pentru adevărul pe care îl spun pot să fie înlăturaţi”, afirmă Cristian Pîrvulescu
Profesorul Cristian Pîrvulescu subliniază că acest tip de discurs şi de victimizare prinde, având în vedere că o parte din populaţie este în stare să creadă orice li se spune.
„După cum aţi văzut, acolo, este un strigăt de ajutor. Simion cere ajutorul cu vehemenţă al Statelor Unite şi al lui Donald Trump pentru a salva trumpismul din România, pentru că trumpismul este în pericol. Acest strigăt de ajutor este, de fapt, semnalul plafonării şi chiar scăderii susţinerii pentru candidat. O dată, datorită existenţei celuilalt candidat, care vrea să fie şi mai radical, Victor Ponta, pe de altă parte pentru că amândoi împreună nu reuşesc să depăşească plafonul din noiembrie anul trecut”, spune politologul.
Cristian Pîrvulescu menţionează că toată această teatralizare şi dramatizare a fenomenului Georgescu nu a dus la creşterea exponenţială în sondaje. „N-au câştigat mai multe voturi şi, încetul cu încetul, pare să se micşoreze.”
„Problema e că, în actualul context, o intervenţie a lui Donald Trump poate să aibă un efect, dar minim. În primul rând, România nu este o prioritate pentru Donald Trump, nu are cum să fie, iar, în plus, Trump este în defensivă pe toate fronturile. Deci este într-o situaţie complicată pentru el, într-un moment defavorabil, în care, la 100 de zile de la începutul mandatului, are cel mai slab rezultat din mandatele sale de preşedinte. Deci are cu totul alte priorităţi în momentul de faţă decât România”, este de părere Cristian Pîrvulescu.