CE adoptă o nouă strategie în crearea de locuri de muncă

(photos.com)
Ioana Statescu
05.12.2012

În condiţiile în care în Uniunea Europeană şomajul afectează circa 25 de milioane de persoane, crearea de locuri de muncă este o prioritate a UE. Prin urmare, mulţi cetăţeni se orientează către un loc de muncă în altă ţară din UE, unde posturile disponibile ar putea corespunde nivelului lor de pregătire.

Pentru a răspunde nevoilor actuale, Comisia Europeană a anunţat recent că serviciul on-line de ocupare a forţei de muncă al UE va fi extins pentru a include şi mai multe posturi vacante şi pentru a veni în sprijinul unui număr şi mai mare de şomeri, se arată într-un comunicat emis de Reprezentanţa Comisiei Europene.

Noua strategie prevede adaptarea reţelei de ocupare a forţei de muncă (EURES) pentru ca aceasta să vină mai uşor în sprijinul angajatorilor şi al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Reţeaua este formată din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi acoperă în prezent 40% din ofertele disponibile în 31 de ţări europene. În plus, reţeaua găzduieşte o bază de date on-line care include aproximativ 750.000 de CV-uri.

Astfel, EURES se va extinde pentru a oferi şi mai multe locuri de muncă, prin includerea în reţea a agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă. Acestea vor fi acreditate şi supervizate de birourile naţionale create de fiecare ţară participantă. Totodată, EURES îşi va mări capacitatea de a-i ajuta pe tineri să-şi găsească un loc de muncă sau să participe la stagii şi programe de formare.

Site-ul este accesat în fiecare lună de aproximativ 4 milioane de persoane, iar informaţiile pe care le generează conduc anual la ocuparea a circa 50.000 de locuri de muncă. La reţea participă toate cele 27 de state membre ale UE, alături de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia.

Reformarea EURES ar urma sa se finalizeze până la sfârşitul anului 2013 şi va respecta prevederile agendei pentru noi competenţe şi locuri de muncă, al cărei scop este să crească flexibilitatea pieţelor muncii, să le ofere lucrătorilor competenţele de care au nevoie, să amelioreze condiţiile de lucru şi să creeze locuri de muncă.

Principalul obiectiv pentru anul 2020 este creşterea, până la 75%, a ratei de ocupare a forţei de muncă în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani. Acesta este unul dintre elementele-cheie ale strategiei UE privind creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, Europa 2020.

Site-ul Serviciului European de Ocupare a Forţei de Muncă poate fi utilizat gratuit şi, în plus, oferă informaţii despre condiţiile de viaţă şi de muncă din ţările participante, toate acestea în 25 de limbi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor