CE a lansat o consultare publică pentru a ajuta victimele accidentelor rutiere transfrontaliere

Comisia Europeană a lansat joi o consultare publică pentru a ajuta victimelor accidentelor rutiere transfrontaliere, care în prezent se confruntă cu dificultăţi din cauza termenelor variabile în care se pot solicita despăgubiri de la un stat la altul.
(EL LITORAL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.07.2012

Comisia Europeană a lansat joi o consultare publică pentru a ajuta victimelor accidentelor rutiere transfrontaliere, care în prezent se confruntă cu dificultăţi din cauza termenelor variabile în care se pot solicita despăgubiri de la un stat la altul.

Consultarea se va desfăşura până la 19 noiembrie.

”În fiecare an, în UE se produc aproximativ un milion de accidente rutiere, iar unele dintre acestea implică, în mod inevitabil, persoane venite în vizită din alte ţări ale UE. Un accident rutier este o experienţă stresantă pentru oricine, dar poate fi şi mai neplăcută dacă victimei i se refuză acordarea de despăgubiri, din cauza unor reguli complicate privind introducerea unei cereri. Comisia Europeană doreşte să afle mai multe informaţii, astfel încât să putem oferi soluţii eficace şi să ne asigurăm că toate victimele au un acces adecvat la justiţie. Cetăţenii europeni ar trebui să-şi poată utiliza liniştiţi autoturismul personal pentru a pleca în vacanţă într-o altă ţară a UE”, a declarat vicepreşedintele Comisiei, Viviane Reding, comisar pentru justiţie.

În prezent, normele naţionale diferite generează o situaţie neclară pentru victime, care uneori pot rata termenele scurte şi pot sfârşi prin a nu primi nicio despăgubire.

Scopul consultării este de a înţelege mai bine amploarea problemei şi de a evalua soluţiile posibile. Iniţiativa se suprapune eforturilor mai ample ale Comisiei de a ajuta victimele infracţionalităţii în UE şi urmează aprobării recente de către Parlamentul European şi Consiliu a propunerii Comisiei privind drepturile minime pentru victimele infracţionalităţii.

Soluţiile posibile abordate în cadrul consultării publice variază de la îmbunătăţirea informării victimelor accidentelor rutiere transfrontaliere la armonizarea termenelor de decădere şi de prescripţie (termenele pentru introducerea unei acţiuni în despăgubiri în urma unui accident). Consultarea se adresează victimelor accidentelor rutiere, tuturor celor care călătoresc în străinătate cu autoturismul personal, practicienilor din domeniul dreptului, companiilor de asigurări şi oricăror altor persoane fizice sau organizaţii interesate.

Estimările privind numărul de persoane implicate în accidente rutiere transfrontaliere variază, deoarece nu sunt disponibile statistici centralizate. Cu toate acestea, este probabil că, în cel puţin 2 % din accidentele rutiere din UE, sunt implicate persoane venite în vizită dintr-o altă ţară a UE. Acestea pot fi turişti, lucrători transfrontalieri (cum ar fi şoferii de camioane) sau persoane care fac naveta într-o altă ţară pentru a ajunge la locul de muncă.

Călătorii europeni care sunt victime ale unui accident auto într-o altă ţară a UE vor solicita probabil despăgubiri pentru daunele suferite în accident. Fiecare ţară a UE are norme de procedură diferite pentru solicitarea de despăgubiri, normele naţionale privind termenele de introducere a unei cereri variind enorm, de la 1 la 10 ani.

În unele cazuri, victimele se pot chiar confrunta cu riscul de a nu primi nicio despăgubire pentru daunele suferite din cauza unor termene de decădere sau de prescripţie extrem de scurte care se aplică în ţara în care s-a produs accidentul. De asemenea, călătorii pot să nu aibă cunoştinţă despre începerea termenelor de decădere şi de prescripţie sau despre posibilităţile de a suspenda aceste termene.

Consultarea face parte din efortul continuu al Comisiei Europene de a îmbunătăţi drepturile cetăţenilor UE.

La 9 mai, Comisia a lansat cea mai amplă consultare publică europeană de până acum privind drepturile cetăţenilor, cu scopul de a identifica posibilele obstacole cu care cetăţenii continuă să se confrunte, de exemplu atunci când călătoresc în Europa sau când fac cumpărături online. Consultarea va fi deschisă până la 9 septembrie, iar răspunsurile primite vor fi utilizate direct în Raportul pe 2013 privind cetăţenia UE, care urmează a fi prezentat în luna mai a anului viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor