CCR va dezbate excepţia ridicată în procesul de corupţie al lui Ionel Manţog
Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate, joi, excepţia ridicată în procesul în care este judecat pentru fapte de corupţie fostul director economic al Complexului Energetic (CE) Turceni, Ionel Manţog.
Excepţia de neconstituţionalitate se referă la art.12 litera a din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Articolul contestat prevede că: "Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite :a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale".
În 31 martie, Tribunalul Sibiu a admis excepţia formulată de Ionel Manţog şi de fostul director general la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) Ion Vulpe şi a suspendat cauza până la soluţionarea acesteia de către Curtea Constituţională.
Ion Vulpe şi Ionel Manţog sunt cercetaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie prevăzute de Legea nr. 78/2000, dosar înregistrat prin strămutare de la Tribunalul Gorj.
Ionel Manţog a fost trimis în judecată în anul 2006 de către procurorii anticorupţie pentru fapte petrecute în perioada în care era director economic al SNLO. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi Ion Vulpe, fost director general al SNLO.
Din probele administrate de procurori a reieşit că, în perioada iunie-octombrie 2002, inculpaţii Manţog şi Vulpe, directori în cadrul SNLO, profitând de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale societăţii, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere.
DNA preciza că, în schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi inculpaţi au cerut să le fie construite, din fondurile SNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu.
În felul acesta ei au beneficiat de un folos necuvenit de aproape 870.000 lei, sumă care reprezintă prejudiciul adus SNLO.
DNA arăta că planurile de producţie şi investiţii ale SNLO erau informaţii de serviciu, nepublice.
"Concret, inculpatul Manţog a cumpărat atât direct, cât şi prin intermediul soţiei sale şi al cumnatei sale, trei gospodării ţărăneşti pentru care a plătit în total 36.000 lei. Imobilul reconstruit pentru învinuitul Manţog are o valoare de 724.000 lei (...). Din această valoare, suma de peste 414.000 lei a fost achitată de cele trei exploatări miniere - Roşia, Rovinari şi Jilţ - subunităţi ale SNLO, care au contribuit la finanţarea reconstrucţiei vilei sale", menţionau anchetatorii.
Din cercetările efectuate de procurori a mai reieşit că Ionel Manţog a întocmit în fals două înscrisuri datate 21 şi 22 aprilie 2006, în care menţiona în mod nereal că ar fi creditat societatea care i-a reconstruit vila cu diverse sume de bani. În realitate, inculpatul avea o datorie către societatea respectivă de peste 3 miliarde lei vechi.
Potrivit probelor administrate de procurori, inculpatul Manţog a omis să declare, la depunerea declaraţiilor de avere, în calitate de secretar de stat la Ministerul Economiei şi Comerţului, imobilele achiziţionate precum şi datoriile pe care le avea către societăţile constructoare, persoane fizice ori unităţi bancare.
În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Vulpe Ion, acesta a procedat asemănător activităţii infracţionale a lui Ionel Manţog.