Şova: Orarul la referendum chiar nu este o problemă de constituţionalitate

(ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
19.07.2012

Senatorul PSD Dan Şova a declarat că ordonanţa referitoare la stabilirea programului de vot nu prezintă probleme de constituţionalitate, iar magistraţii de la Curtea Constituţională ar trebui să se pronunţe cât mai repede asupra contestaţiei depuse de PDL.

"Nu aş vrea să intru în chestiuni tehnice, dar cred că datoria CC - şi am convingerea că se va întâmpla aşa - este să se pronunţe rapid. Sunt convins că ne va da o soluţie. Acum trebuie să fim serioşi - orarul chiar nu e o problemă de constituţionalitate. Mai mult, acest orar respectă exact indicaţiile CC. Niciun text constituţional - şi sunt sigur că nici magistraţii - nu s-ar fi opus dacă am fi stabilit două zile de referendum. Ar fi fost perfect constituţional, perfect legal" , a spus Şova.

El a explicat că prelungirea intervalului de vot, între orele 7-23, este în avantajul cetăţenilor pentru că vor putea vota cât mai mulţi.

"Eu cred că interesul lui Traian Băsescu nu este să piardă cu 90 la 10 şi să rămână un preşedinte ilegitim la Cotroceni. Eu cred că interesul lui e ca românii să vină la vot şi referendumul să fie valid. De fapt ăsta e interesul României şi să avem o lămurire", a spus Şova.

PDL a depus trei contestaţii la Curtea Constituţională referitoare la modificările ordonanţelor privind referendumul şi atribuţiile CC şi la Legea care prevede că programul de vot la referendum se stabileşte prin hotărâre de guvern, a anunţat vicepreşedintele PDL Sever Voinescu.

Curtea Constituţională va lua în discuţie pe 24 iulie contestaţiile privind OUG 41 şi legea referendumului, iar pe 19 septembrie se va judeca sesizarea privind atribuţiile CC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor