CCR a decis. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin. "Bătălia nu e pierdută!", spune Liviu Avram

Judecătorii Curţii Constituţionale vor decide miercuri dacă primarii vor fi aleşi într-un tur de scrutin sau două.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

UPDATE: Curtea Constituţională a respins cele două sesizări ale lui Liviu Avram vizând organizarea scrutinului într-un singur tur şi numărul necesar de semnături pentru înscrierea în cursa electorală a unui candidat independent. Jurnalistul mai are însă o sesizare legată de numărul tururilor de scrutin, care urmează de asemenea să fie dezbătută de Curtea Constituţioanală.

"Rapid, că sunt prin oraş. CCR a respins ca neintemeiată critica privind numărul de semnaturi şi ca inadmisibilă pe cea privind numărul de tururi. Vulnerabilitatea acestui dosar şi-a făcut, aşadar, efectele: judecătorii nu au putut extinde controlul asupra celui de-al doilea articol din moment ce pe primul l-au gasit ok.

Vine însă la CCR şi al doilea dosar, care nu mai e vulnerabil. Deci bătălia nu e pierdută, nu vă luaţi după toţi "specialiştii" care acum jubilează.", a scris pe Facebook Liviu Avram.

***

UPDATE: Şedinţa CCR s-a terminat. Judecătorii au rămas în pronunţare pe tema alegerilor în două tururi.

"Noi nu schimbăm legile, noi spunem dacă sunt constituţionale sau nu. Nu spunem să se aplice astăzi sau mâine sau la următoarele alegeri. O singură dată am făcut asta (la referendum-n.r.), pentru că voiam să se respecte solicitarea Comisiei de la Veneţia'', a declarat preşedintele CCR, citat de Mediafax.

***

UPDATE: Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, înaintea dezbaterilor, că nu crede că o schimbare ar afecta alegerile, fie că este vorba despre un tur electoral, două sau trei.

Declaraţile lui Zegrean au fost făcute ca şi comentariu vis-a-vis de poziţia Comisiei de la Veneţia, care a recomandat ca legea electorală să nu fie modificată cu cel puţin un an înainte de alegeri.

"'Ei (Comisia de la Veneţia) spun să nu se modifice legea electorală cu cel puţin un an înainte de alegeri, dar asta nici nu ştiu dacă ar fi o schimbare care ar afecta într-un fel alegerile, pentru că este vorba de un tur, de două tururi, de trei, nu ştiu. (…) Nu ştiu dacă restrânge (drepturile-n.r.), nu am făcut socoteala asta. Eu ştiu că am avut o perioadă în care s-au făcut alegeri într-un singur tur, în două tururi. Comisia de la Veneţia spune că fiecare stat este liber să aleagă sistemul de vot''", a declarat Zegrean.

***

Curtea Constituţională (CCR) va decide miercuri dacă alegerea primarilor într-un sigur tur de scrutin este constituţională. Practic, judecătorii vor dezbate excepţiile de neconstituţionalitate ridicate pe tema a două articole din Legea alegerilor locale, respectiv articolul care vizează organizarea scrutinului într-un singur tur şi cel cu privire la numărul necesar de semnături pentru înscrierea în cursa electorală a unui candidat independent.

Cele două probleme au ajuns pe agenda CCR în urma unor demersuri iniţiate de jurnalistul Liviu Avram, care reamintim, a candidat la Primăria Capitalei depunând trei semnături, pentru a putea ataca apoi legea care stabileşte că primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin.

Pe lângă aceasta, M10 a anunţat ieri că Tribunalul Bucureşti şi Judecătoriile de Sector au decis să trimită la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate ridicată de M10 Bucureşti, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi Uniunea Creştin Democrată din România cu privire la numărul minim de semnături care trebuie depuse în vederea candidaturii la alegerile locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne