Băsescu, despre alegerile locale: "Nu văd o incapacitate a Guvernului de a organiza şi turul doi"

În opinia fostului şef al statutului, dacă judecătorii CCR vor decide în favoarea revenirii la alegeri locale în două tururi de scrutin, PNL şi partidele mici vor fi avantajate, în timp ce PSD este avantajat de alegeri într-un sigur tur.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În contextul în care jurnalistul Liviu Avram a reuşit să ducă legea alegerilor locale pe masa Curţii Constituţionale, care ar putea decide revenirea la două tururi de scrutin, fostul preşedinte Băsescu a declarat la B1 TV că nu vede o incapacitate a Guvernului de a organiza turul 2 de scrutin, dacă aşa va decide Curtea.

Pe de altă parte, alegerile într-un singur tur de scrutin nu sunt nedemocratice, a adăugat Băsescu.

”Trebuie să plecăm de la principiul că democraţia este despre 50% + 1. Ştim toţi că acesta este principiul democratic, fundamental. Majoritate înseamnă 50% plus 1 nu 18, nu 19, nu 42%. Cred că de la această realitate a plecat domnul Avram când a făcut demersurile în justiţie. Pe de altă parte, sunt ţări în care alegerile se fac dintr-un singur tur. În SUA preşdintele se alege dintr-un singur tur, în Marea Britanie sunt alegeri într-un singur tur. Deci nu putem spune că alegerile dintr-un singur tur nu sunt democratice”, a declarat Băsescu, adăugând că varianta de alegeri într-un singur tur nu permite aranjamente între partide- funcţii contra sprijin în turul doi.

Fostul şef al statului a mai precizat că nu vede o incapacitate a Guvernului de a organiza şi un tur doi al alegerilor locale, dacă CCR va lua o decizie în acest sens.

”Cert este că în momentul de faţă toată povestea este pe masa CCR. Pe 4 se va pronunţa Curtea şi eu nu văd o incapacitate a Guvernului de a organiza şi turul doi dacă aşa va decide CCR. Categoric PNL şi partidele mici sunt avantajate (de alegerile în două tururi - n.r.) pentru că vor putea intra în acel proces de negociere şi vor obţine nişte funcţii în urma negocierii, în cazul în care candidatul lor câştigă alegerile. Cei avantajaţi în alegerile într-un singur tur sunt cei de la PSD”, a mai explicat Băsescu.

Reamintim că jurnalistul Liviu Avram a anunţat miercuri pe contul său de Facebook că magistraţii Curţii de Apel au admis cererea sa de sesizare a Curţii Constituţionale in procesul intentat Guvernului pe tema legii alegerilor locale.

Aceasta este cea de a doua sesizare a CCR datorată jurnalistului de la "Adevărul", care reamintim, a candidat la Primăria Capitalei depunând trei semnături, pentru a putea ataca apoi legea care stabileşte că primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin.

Decizia CAB este cu atât mai importantă cu cât ieri Înalta Curte a respins recursul liberalilor într-un proces similar intentat Guvernului, aşadar, procesul lui Avram rămâne ultima şansă de a forţa, pe cale legală, revenirea la alegerile locale în două tururi de scrutin, astfel încât să se evite baronizarea României.

Amintim că potrivit ExpertForum, în cazul în care alegerile locale se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, 80% dintre primarii în funcţie (mulţi dintre ei cu dosare penale sau găsiţi incompatibili de ANI n.r) vor fi realeşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne