Cazul fraudelor cu analize: 16 medici şi angajaţi în laboratoare, urmăriţi penal

Anchetatorii care se ocupă de cazul fraudelor cu analize au anunţat că printre cele 42 de persoane urmărite penal în acest dosar, se află 16 medici de familie şi specialişti, precum şi administratori şi angajaţi de la două laboratoare.
Poliţişti (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
29.03.2013

Anchetatorii care se ocupă de cazul fraudelor cu analize au anunţat că printre cele 42 de persoane urmărite penal în acest dosar, se află 16 medici de familie şi specialişti, precum şi administratori şi angajaţi de la două laboratoare.

Prejudiciile se produceau pe baza simplei înţelegeri dintre laboratoarele de analize şi medici şi astfel aveau loc decontări fictive. La cele două laboratoare implicate în cauză se efectuau şi analize reale, dar cu reactivi vechi sau chiar expiraţi, care nu mai puteau oferi rezultate exacte.

"Au existat situaţii în care au fost pierdute probele biologice prelevate de la pacienţi, iar analizele şi buletinele de analiză au fost întocmite în mod fictiv deoarece nu mai erau deţinute aceste probe biologice. Au existat chiar situaţii în care persoane cu afecţiuni grave, chiar boli incurabile au primit nişte buletine de analize fictive, în condiţiile în care probele fuseseră pierdute", a declarat procurorul Bogdan Staicu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită şi dare mită.

Nu mai puţin de 44 de percheziţii la domicilii sau la unităţi medicale au fost efectuate vineri dimineaţă de către procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Pentru provocarea unor fraude în valoare de peste 500.000 de euro, cel puţin 42 de persoane sunt urmărite penal, fiind acuzate că eliberau reţete false şi pentru că decontau analize medicale fictive.

Pentru realizarea acţiunii, sprijinul tehnic a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii (SRI), iar medicii sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals, de dare şi luare de mită, dar şi de furt intelectual.

"Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro", se arată într-un comunicat al Parchetului Capitalei.

În cursul zilei de joi, alţi doi medici şi o farmacistă au fost puşi sub urmărire penală pentru acuzaţii de fals, uz de fals şi înşelăciune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor