„Către o Europă mai bună” este sloganul preşedinţiei cipriote a Consiliului UE
Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, demarată la 1 iulie, se va orienta după motto-ul "Către o Europă mai bună", ceea ce înseamnă ca Uniunea Europeană să fie mai relevantă pentru cetăţenii săi şi mai eficientă pentru a contribui la creştere, coeziune socială şi crearea de locuri de muncă prin politici integrate.
Într-o conferinţă de presă organizată la sediul Consiliului, viceministrul cipriot al afacerilor europene, Andreas Mavroyannis, a declarat că o primă prioritate a Ciprului în cele şase luni de mandat la conducerea Consiliului UE va fi o "Europă mai eficientă şi sustenabilă". Obiectivul va fi promovarea unor politici care să aibă ca rezultat o guvernanţă mai eficientă. Potrivit oficialului cipriot, preşedinţia cipriotă a Consiliului UE se va concentra pe negocierile asupra cadrului financiar multianual 2014-2020, accentul fiind pus pe calitatea cheltuielilor astfel încât politicile şi programele finanţate să aibă o valoare adăugată europeană reală. Se va încerca înregistrarea de progrese cu privire la cadrul legislativ al politicii agricole comune, al politicii de coeziune şi al politicii în domeniul cercetării şi inovării (Horizon 2020), ca şi la programe financiare din diferite politici sectoriale.
Pe baza concluziilor Consiliului European din martie, preşedinţia cipriotă a Consiliului UE va acorda atenţie şi politicii energetice, reţelele transeuropene de transport şi Instrumentul "Connecting Europe" fiind principalele puncte de interes.
În al doilea rând, a afirmat Andreas Mavroyannis, preşedinţia cipriotă a UE va urmări promovarea unei "Europe cu performanţe mai bune şi cu o economie bazată pe creştere". Nicosia va încerca să obţină progrese cu privire la noul cadru consolidat al guvernanţei economice şi la o mai bună supraveghere bugetară, dar şi la asigurarea stabilităţii fiscale. În paralel, UE trebuie să depăşească perioada de criză economică şi să stimuleze creşterea. În această privinţă, monitorizarea implementării Strategiei Europa 2020 va fi, în egală măsură, importantă pentru preşedinţia cipriotă a Consiliului UE. Ciprul se va concentra şi pe măsurile de adâncire a pieţei interne a UE (element esenţail pentru stimularea creşterii economice), prin promovarea iniţiativelor relevante, mai ales a celor care promovează rolul IMM-urilor.
"O Europă mai relevantă pentru cetăţenii săi, prin solidaritate şi coeziune socială" va fi cea de-a treia prioritate. În această privinţă, autorităţile cipriote vor avea în vedere în special combaterea şomajului în rândul tinerilor, în actualul context al creşterii ratei şomajului în întreaga Uniune. "Mai mult, un obiectiv important va fi crearea sistemului comun european de azil până la finalul acestui an, cu o atenţie aparte pe cooperarea practică dintre statele membre în garantarea drepturilor celor aflaţi în nevoie de protecţie internaţională. Noul cadru juridic pentru protecţia datelor personale va fi o altă chestiune prioritară a Ciprului la conducerea UE", a adăugat oficialul cipriot.
În fine, "Europa în lume, mai aproape de vecinii săi" va constitui cea de-a patra prioritate a preşedinţiei cipriote a Consiliului UE. Ciprul va conlucra cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, un accent special urmând să fie pus pe dimensiunea sudică a Politicii de vecinătate europeană, în vederea consolidării relaţiilor cu partenerii mediteraneeni ai Uniunii Europene.
În plus, preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene va promova toate procesele legate de extindere şi va acţiona pentru consolidarea securităţii alimentare, în cadrul mai larg al angajamentelor UE în domeniul ajutorului pentru dezvoltare. De asemenea, Ciprul va urmări promovarea creşterii economice şi prin consolidarea politicii externe a UE în domeniul comercial.