Către luna august, cursul leului se va stabiliza - Tokhir Mirzoev şeful reprezentanţei FMI în Republica Moldova
alte articole
Deja în luna august, după o devalorizare nesemnificativă faţă de dolarul SUA, leul moldovenesc se va stabiliza. De această părere este şeful reprezentanţei FMI în Republica Moldova, Tokhir Mirzoev. El nu vede existenţa unor presiuni vizibile şi obiective asupra cursului de schimb al monedei naţionale şi consideră că ieftinirea leului moldovenesc a fost generată de influenţa negativă al factorului sezonier.
"Datele recente cu privire la balanţa de plăţi a Republicii Moldova sunt bune şi nu văd motive serioase pentru ca leul să piardă din poziţii în raport cu dolarul SUA", a spus Mirzoev. El a presupus că, deja, în a doua jumătate a verii, cursul leului va reveni la indicele obişnuit, restabilindu-şi poziţia în raport cu euro şi dolarul SUA. În ultima perioadă cursul a depăşit indicile obişnuit de 12,5 MDL pentru un dolar, fapt care a trezit interesul participanţilor pieţei valutare cu atât mai mult că în calitate de cumpărător al monedei americane de multe ori a fost Banca Naţională, care stimulează vânzarea la aceast curs.
Mai mulţi experţi au comunicat că "fluctuaţiile valutare" au început acum două săptămâni, iar startul a fost dat de două bănci mari - Moldindconbank şi Victoriabank, care, în scopul de a satisface cererile clienţilor săi din complexul energetic au cumpărat valută, la un curs de schimb favorabil lor. "Banca Naţională nu a participat în niciun fel la acest proces, ci doar a fixat situaţia creată pe piaţa valutară. În ultimele zile cursul "a îngheţat" la nivelul de 12,51-12,53MDL:$1 şi se menţine aşa, cel mai probabil din inerţie".