Cătălin Vătafu: Rolul asistenţei tehnice în absorbţia fondurilor nu e înţeles de autorităţi
La nivelul autorităţilor care gestionează programele operaţionale nu există încă o bună înţelegere a rolului determinant pe care asistenţa tehnică îl poate juca în ceea ce înseamnă eficientizarea şi accelerarea absorbţiei instrumentelor structurale, a spus luni secretarul de stat Cătălin Vătafu.
"Centrul de informare pentru elemente structurale reprezintă un proiect emblematic pentru întregul domeniu al asistenţei tehnice şi, în mod particular, pentru programul operaţional de asistenţă tehnică pe care MAEur îl gestionează", a declarat secretarul de stat în Cătălin Vătafu, la lansarea Centrului de informare pentru instrumente structurale.
"Asistenţa tehnică vizează pe de o parte activităţi din zona de comunicare, iar pe de altă parte sprijin specific adresat beneficiarilor prin formare pentru domenii diverse, plecând de la management, proiecte de achiziţii publice", a explicat Vătafu.
Secretarul de stat în MAEur a tras un semnal de alarmă referitor la nivelul scăzut de fonduri atrase pe asistenţă tehnică.
"România beneficiază de o anvelopă financiară de aproximativ 690 de milioane de euro dedicată asistenţei tehnice, şi vorbim aici atât de POAT, cât de axele prioritare dedicate de la nivelul fiecărui program operaţional sectorial. Din nefericire, constatăm în acest moment o subutilizare a asistenţei tehnice. La sfârşitul anului 20111, gradul de contractare al asistenţei tehnice ajunsese la doar 26% faţă de 65% care este gradul de contractare al instrumentelor structurale în ansamblul lor, iar în ceea ce priveşte nivelul de plăţi interne către beneficiari asistenţa tehnică se situa la un nivel de doar 7,7% spre deosebire de nivelul general al plăţilor care depăşise deja 15% la momentul 31 decembrie 2011", a afirmat Vătafu.
Asistenţa tehnică vizează pe de o parte activităţi din zona de comunicare, iar pe de altă parte sprijin specific adresat beneficiarilor prin formare pentru domenii diverse, plecând de la management, proiecte de achiziţii publice.
"Cauzele acestei subutilizări a asistenţei tehnice sunt multiple: ele pot fi de natură obiectivă, legate de un anume deficit de personal în cadrul autorităţilor de managament, de o anumită lipsă de expertiză, poate şi de o relaţionare anevoioasă cu direcţiile de specialitate din cadrul ministerelor coordonatoare (...) dar există şi o serie de cauze subiective şi cred că merită menţionată această rezervă care a existat la nivelul ministerelor în ceea ce înseamnă angrenarea lor în activităţi specifice asistenţei tehnice şi mă refer aici cu precădere la zona de comunicare. A existat pe parcursul anilor trecuţi – ani de criză – o anumită reţinere în a aloca aceşti bani către zona de comunicare", a subliniat secretarul de stat, adăugând că "din nefericire, la nivelul autorităţilor care gestionează aceste programe operaţionale nu există încă o bună înţelegere a rolului determinant pe care asistenţa tehnică îl poate juca în ceea ce înseamnă eficientizarea şi accelerarea absorbţiei instrumentelor structurale".
Centrul de informare pentru instrumente structurale are un buget de 13.047.304,80 de lei, din care 10.522.020 lei valoare eligibilă. Valoarea contribuţiei UE se ridică la 8.417.616 de lei, iar cea naţională la 2.104.404 de lei.
Centrul va furniza date la zi în domeniu atât publicului larg, cât şi beneficiarilor sau potenţialilor beneficiari de finanţări europene. Echipa de experţi din cadrul centrului oferă informaţii la faţa locului, precum şi pe baza solicitărilor primite telefonic, prin poştă sau internet.