Castelul Peles, resedinta regilor Romaniei
Romania se poate mandri cu unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Constructia lui s-a facut in vremea regelui Carol I, intre anii 1873 si 1914. Considerat ca unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din Romania, se evidentiaza prin caracterul sau de unicat si este prin valoarea sa artistica si istorica si unul dintre cele mai importante monumente din Europa.
Dupa alegerea sa ca domn al Romaniei, in 1866, principele Carol I, viziteaza Sinaia fiind fascinat de frumusetea locurilor. Domnitorul hotaraste sa se zideasca castelul, intr-un loc pitoresc, cumparand terenul (1000 de pogoane). Arhitectii Johannes Schultz si Karel Liman, fac din acest edificiu un „sediu’’ al noii dinastii. Au lucrat la constructia lui circa 300 de muncitori, fiind supravegheati de aproape chiar de domnitorul Carol. Acesti muncitori erau de toate neamurile: romani salahori si carutasi, italieni zidari, albanezi si greci sapatori in stanca, germani arhitecti, maghiari dulgheri, turci arzand caramida, polonezi sapatori in piatra, cehi fierari, francezi gradinari. Nu au existat ziduri, domnitorul considerand ca acest castel este al tuturor, singura poarta fiind aceea a cetatii Vidin, in razboiul independentei (1877-1878).
Asadar, castelul Peles a fost inaugurat in anul 1883, iar asezarea sa n-a fost intamplatoare. Ridicat pe Valea Prahovei, se invecina cu Predealul, care pe vremea aceea era granita Romaniei cu Austro-Ungaria. Dupa unirea Transilvaniei cu Vechiul regat, Pelesul se va gasi in inima tarii. La sfintirea castelului in anul 1883, regele a rostit urmatoarele cuvinte: „Am cladit acest castel, ca semn trainic ca sunt adanc inradacinat in aceasta frumoasa tara, indeplinind o datorie sfanta si inchinand zidirea cu vin romanesc, in cinstea si fericirea Romaniei’’. Si tot atunci poetul Vasile Alecsandri a urat: „Din stramosi cand un domn sau un boier mare, intra in casa noua poporul ii ureaza: sa ai atatea cinstiri si atatea biruinte cate grinzi si caramizi sunt in casa; atata fericire cate graunte de nisip sunt in ziduri. Aceasta urare o facem astazi in numele poporului intreg’’. Intre peretii acestui castel s-au luat hotarari importante pentru tara, una dintre acestea fiind, neutralitatea Romaniei in primul razboi mondial. Cei care i-au trecut pragul au fost: regi, regine, scriitori, muzicieni. Insa, cea mai importanta vizita a fost aceea a imparatului Franz Joseph, in 1896, care impresionat de grandoarea castelului si de frumusetea acestuia, a facut numeroase fotografii. Chiar daca a fost inaugurat in 1883, Pelesul se va extinde mereu, pana in anul 1914, anul mortii regelui Carol I. La Peles s-a nascut, in 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930-1940), iar in 1921, s-a nascut regele Mihai I, fiul regelui Carol al II-lea. Castelul Peles detine 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare. In apropierea Pelesului se mai gasesc, alte doua constructii mai mici, Pelisorul si Foisorul. „Sala de teatru” din interiorul castelului, „Holul de onoare”, „Biblioteca regala”, „Salile de arme”, „Sala de muzica”, „Sala florentina”, „Sala maura”, „Sala de concerte”, „Apartamentul imperial”, „Sala de consilii”, „Cabinetul de lucru”, „Salonul turcesc” si „Dormitorul regal”, sunt cele mai importante sali de vizitat, din castel.
Carol I "Am cladit acest castel, ca semn trainic ca sunt adanc inradacinat in aceasta frumoasa tara, indeplinind o datorie sfanta si inchinand zidirea cu vin romanesc, in cinstea si fericirea Romaniei
Frumusetea castelului este aratata si de vitraliile care au fost cumparate din Elvetia si Germania, piese datand din secolele XV si XVII. Cele sapte terase ale Pelesului au fost decorate cu statui de piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara. Turisti din S.U.A, Australia, Japonia, Noua Zeelanda, au vizitat castelul, ramanand impresionati de acest monument, ce dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Pelesul va ramane resedinta familiei regale pana in 1948, cand este confiscat de regimul comunist. Desi, castelul putea fi vizitat inca de pe vremea regelui Carol I, devine muzeu in 1953. Banii cheltuiti cu castelul Peles intre 1875 si 1914, au fost de 16 milioane lei-aur. Nicolae Ceausescu a vizitat castelul regal destul de rar. Dupa revolutia din 1989, Castelul Peles si Pelisorul au fost deschise vizitatorilor. Guvernul Romaniei, in anul 2006 retrocedeaza castelul fostului rege Mihai I. Fostul rege a decis sa pastreze in continuare calitatea de muzeu a castelului.