Casa Albă susţine că soldaţii americani vor fi retraşi din Siria “cât mai repede posibil”. Ambasadorul SUA la ONU declară altceva

Soldaţi ai Marinei SUA.
Soldaţi ai Marinei SUA. (Scott Olson/Getty Images)

Casa Albă a declarat că misiunea Statelor Unite în Siria nu a suferit schimbări, reiterând că preşedintele Donald Trump doreşte ca soldaţii americani să se întoarcă acasă “cât mai repede posibil”.

Remarcile au fost făcute duminică, la o zi după ce SUA, împreună cu Franţa şi Marea Britanie, au lansat lovituri aeriene asupra Siriei ca răspuns la un presupus atac chimic recent în oraşul sirian Douma, pentru care a fost învinuit guvernul preşedintelui Bashar al-Assad. Damascul şi Moscova au negat acuzaţiile.

Rachetele lansate de cele trei puteri occidentale au fost considerate un semnal al adâncirii implicării militare a Statelor Unite în războiul ce durează de şapte ani în Siria.

Însă Sarah Sanders, secretarul de presă al Casei Albe, a susţinut într-o declaraţie că preşedintele Donald Trump “a fost clar în privinţa faptului că doreşte ca forţele americane să se întoarcă acasă cât mai repede posibil”.

“Suntem determinaţi să strivim în întregime [grupul extremist Statul Islamic] şi să creăm condiţiile care vor preveni revenirea acestuia. În plus, ne aşteptăm ca aliaţii şi partenerii noştri regionali să îşi asume o răspundere mai mare atât militară, cât şi financiară pentru asigurarea securităţii regiunii”, a menţionat aceasta.

Remarcile lui Sanders au fost făcute în ciuda faptului că ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a afirmat că Washingtonul nu îşi va retrage imediat trupele din Siria, susţinând că implicarea SUA în ţara arabă “nu s-a încheiat”.

Haley a afirmat că cele trei obiective ale SUA pentru îndeplinirea misiunii sale sunt: obţinerea asigurărilor că armele chimice nu vor fi folosite într-o manieră care să afecteze interesele naţionale ale SUA, înfrângerea militanţilor din Statul Islamic şi deţinerea unei poziţii avantajoase pentru a monitoriza ce face Iranul.

“Nu vom pleca până când nu ştim că am realizat aceste lucruri”, a adăugat Haley.

Declaraţia Casei Albe a fost publicată la câteva ore după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că l-a convins pe omologul său american să rămână implicat în Siria “pe termen lung”.

Macron a precizat că “în urmă cu 10 zile preşedintele Trump a dorit să se retragă din Siria. L-am convins însă să rămână”.

El a adăugat că Franţa doreşte să lanseze o iniţiativă diplomatică privind Siria, care va include puteri occidentale, Rusia şi Turcia.

De asemenea, duminică, Trump a informat în scris Congresul cu privire la decizia de a ordona atacul cu rachete împotriva Siriei.

Potrivit rezoluţiei privind situaţiile de război (War Powers Resolution), preşedintele trebuie să ţină la curent Congresul în legătură cu astfel de acţiuni.

Trump a declarat congresmanilor că a acţionat pentru a “promova stabilitatea în regiune, a descuraja utilizarea şi proliferarea armelor chimice şi pentru a evita agravarea catastrofei umanitare curente din regiune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe