Casa Albă ştia: Memoriu scurs în presă avertiza de colapsul guvernului afgan - [WSJ]
alte articole
Aproximativ 20 de oficiali ai Departamentului de Stat de la ambasada SUA la Kabul au avertizat despre o potenţială prăbuşire a regimului după 31 august, termenul de retragere a trupelor americane, potrivit Wall Street Journal, care citează o „persoană familiarizată cu problema”.
Utilizând un „canal de avertizare” special, în cadrul Departamentului de Stat, cablograma - trimisă secretarului de stat Antony Blinken şi unui alt oficial de vârf al Departamentului de Stat - avertiza cu privire la „câştigurile teritoriale rapide ale talibanilor şi la prăbuşirea ulterioară a forţelor de securitate afgane” şi oferea sugestii cu privire la modul de accelerare a evacuării şi de atenuare a crizei evidente care urma să apară, au declarat două persoane pentru WSJ.
În total, 23 de angajaţi ai Ambasadei SUA - toţi americani - au semnat cablograma transmisă în 13 iulie, căreia i s-a acordat statutul de "urgent", "având în vedere circumstanţele din teren în Kabul".
În afară de Blinken, cablograma a fost trimisă directorului pentru planificarea politicilor, Salman Ahmad. Blinken a primit memoriul, potrivit raportului.
Cablograma cerea, de asemenea, ca Departamentul de Stat să folosească un limbaj mai dur pentru a descrie atrocităţile comise de talibani, a menţionat una dintre sursele citate de publicaţia americană.
Evoluţia reprezintă cea mai clară dovadă de până acum că administraţia Biden a fost, de fapt, avertizată de propriii săi oficiali că o viitoare cădere totală a Afganistanului în mâinile talibanilor era iminentă şi că armata afgană nu o putea opri.
Potrivit raportului, aproximativ 18.000 de afgani şi familiile acestora - care solicitaseră vize speciale pentru imigranţi americani - au rămas acum în Kabul în zone aflate sub controlul talibanilor, în timp ce eforturile de a ajunge la aeroport au devenit tot mai dificile.
Oficialii americani de informaţii duc un război al acuzaţiilor cu Casa Albă despre cine a avertizat despre ce şi în ce moment, în timp ce criza retragerii americane din Afganistan a condus la scăderea masivă a popularităţii administraţiei Biden, chiar şi în rândul democraţilor.
După cum notează Wall Street Journal, existenţa acestei avertizări din partea angajaţilor Departamentului de Stat cu privire la o cădere iminentă a regimului marionetă din Afganistan adaugă un element important la dosarul scandalului.
Acum, editorialişti de la marile publicaţii americane se întreabă de ce Blinken şi Biden nu au luat măsuri imediate, în ciuda faptului că au primit o comunicare de urgenţă transmisă pe canalul pentru situaţii de urgenţă de la personalul din Kabul.
Mai mult, a fost dezgropat un discurs al lui John McCain în care l-a numit pe Antony Blinken „periculos pentru America” în faţa Senatului, în 2014. McCain a adăugat, atunci, că actualul Secretar de Stat era „una dintre cele mai proaste alegeri dintr-un lot foarte rău”. Luarea de poziţie a lui McCain a fost făcută în momentul în care Barack Obama îl nominalizase pe Antony Blinken ca Secretar de Stat.
Ciudat este că în iulie, Biden părea să fie convins că prăbuşirea guvernului afgan şi preluarea controlului de către talibani este „extrem de puţin probabilă”, sugerând că Forţa Naţională de Securitate afgană, pregătită de SUA, ar putea face faţă ameninţării.
Generalul Mark Milley, preşedintele „woke” al şefilor de stat major al Pentagonului, a declarat că actuala cădere rapidă a Kabulului în mâinile talibanilor a fost neprevăzută - spunând miercuri: „Nu am văzut nimic - eu sau nimeni altcineva - care să indice o prăbuşire a acestei armate şi a acestui guvern în 11 zile”.
Semnatarii cablogramei au cerut Departamentului de Stat să înceapă înregistrarea şi colectarea datelor personale în avans pentru toţi afganii care se calificau pentru programul de vize speciale pentru imigranţi, destinat celor care au lucrat ca traducători sau interpreţi, personalului ambasadei angajat local şi celor eligibili pentru alte programe americane pentru refugiaţi. Cererea a fost făcută cu şase săptămâni înainte de termenul de retragere oficial, 31 august.
De asemenea, memoriul cerea administraţiei americane să înceapă zborurile de evacuare cel târziu în 1 august, transmite Wall Street Journal.
La 14 iulie, la o zi după ce cablograma a fost trimisă Departamentului de Stat, Casa Albă a anunţat Operaţiunea Refugiaţii Aliaţilor pentru a sprijini relocarea cetăţenilor afgani interesaţi şi eligibili şi a familiilor lor care au sprijinit guvernul SUA. Cu toate acestea, evacuările nu au început cu adevărat până săptămâna trecută, programul de evacuare fiind complicat de preluarea de către talibani a capitalei Kabul duminică, transmite WSJ.
După ce talibanii au pătruns şi au capturat oraşul Kabul în weekend, SUA şi-a evacuat personalul ambasadei din Capitală - dintre care unii fuseseră relocaţi într-un amplasament improvizat la Aeroportul Internaţional Karzai, înconjurat de trupe americane.