Casa Albă impune vaccinarea obligatorie a lucrătorilor până la 4 ianuarie
alte articole
Casa Albă tocmai a impus o nouă cerinţă, şi anume ca toate companiile să-şi constrângă lucrătorii să accepte vaccinul, altfel se confruntă cu rezilierea contractului de muncă.
Evoluţia survine pe măsură ce administraţia Biden continuă să crească presiunea asupra tuturor americanilor care lucrează, impunându-le vaccinarea până pe 4 ianuarie.
Potrivit publicaţiei Axios, Joe Biden intenţionează să anunţe, joi, că angajatorii cu peste 100 de lucrători trebuie să garanteze că lucrătorii lor sunt complet vaccinaţi sau testaţi săptămânal până la 4 ianuarie 2022. În caz contrar, ei s-ar putea confrunta cu amenzi federale de 14 mii de dolari pe infracţiune.
În plus, lucrătorii din domeniul sănătăţii se vor confrunta cu restricţii şi mai dure, care vor impune efectiv vaccinarea fiecăruia dintre ei - sub ameninţarea pierderii locului de muncă - în ciuda faptului că milioane de lucrători din domeniul sănătăţii au fost deja infectaţi cu virusul Wuhan pe cale naturală, iar acest lucru conferă, conform unor studii masive efectuate de medicii israelieni, o imunitate mult mai mare şi mai durabilă în combaterea bolii COVID-19.
Potrivit Axios, noile reguli - cunoscute oficial sub numele de Standard temporar de urgenţă pentru vaccinarea şi testarea COVID-19 - vor fi aplicate de The Occupational Safety and Health Administration (OSHA), o agenţie care aparţine Departamentului Muncii.
Regulile vor afecta aproximativ două treimi din forţa de muncă a Americii, sau aproximativ 80 de milioane de oameni.
Multe companii şi spitale au început deja să impună obligativitatea vaccinării şi, în timp ce Axios raportează că au fost semnalate puţine nerespectări, acest lucru pare să nu fie adevărat, dat fiind că mai puţin de 60% din populaţia americană este complet vaccinată.
În timp ce corporaţiile ar putea să absoarbă unele dintre costurile necesare impunerii noilor regulamente, întreprinderile mici vor avea, probabil, decizii dificile de luat.
OSHA se va baza în mare parte pe „plângeri” pentru a aplica regula, ceea ce înseamnă că anchetele vor apărea după ce avertizori din interiorul companiilor atrag atenţia, trăgând la răspundere colegii de muncă pentru sfidarea politicii federale.
Acest detaliu, care va genera posibilitatea îndepărtării colegiilor şi vecinilor indezirabili, a stârnit deja critici din partea unor analişti, din motive evidente.
Obligativitatea vaccinării lucrătorilor din domeniul medical creează deja unele probleme, deoarece, în timp ce 40% dintre întreprinderile din domeniul sănătăţii au aplicat deja politica, se pare că impunerea agravează deficitul de lucrători în spitale şi companii care furnizează servicii esenţiale.
Unii contractori federali au avut ca termen implementarea obligativităţii vaccinării până la 8 decembrie, dar acest termen a fost acum amânat pentru 4 ianuarie. Când au fost întrebaţi dacă amînarea se datorează lipsei de muncitori sau momentului prost ales - sezonul de sărbători - oficialii americani au refuzat să comenteze, spunând doar că întârzierea este pentru se „alinia” cu spitalele şi angajatorii din SUA.