Rusia continuă să livreze Turciei componente ale sistemului de rachete S-400

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Rusia a trimis noi componente ale sistemului de apărare aeriană S-400 la o bază aeriană militară situată în apropierea capitalei turce, Ankara, potrivit RFE/RL.

Într-un mesaj postat duminică pe Twitter, Ministerul turc al Apărării a declarat că ruşii au trimis alte două avioane - al cincilea şi al şaselea - la baza aeriană Murted, menţionând că alte două avioane ar urma să ajungă câteva ore mai târziu.

Turcia a primit primele trei transporturi de componente pentru S-400 în 12 iulie şi cel de-al patrulea în 13 iulie, sfidând ameninţările cu aplicarea de sancţiuni americane.

Washingtonul şi aliaţii săi consideră sistemul S-400 a fi incompatibil cu sistemele NATO şi o ameninţare pentru avioanele de vânătoare stealth F-35.

În plus, Washingtonul a cerut Ankarei să cumpere sistemul de rachete american Patriot în locul celui rusesc.

SUA a oferit Turciei un termen limită până la 31 iulie pentru a suspenda acordul încheiat cu Rusia sau îşi va pierde activitatea de subcontractare în cadrul proiectului F-35, care este condus de americani.

De asemenea, Washingtonul a început deja procesul înlăturării Ankarei din programul F-35, suspendând pregătirea piloţilor turci în SUA pentru acest avion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe