Casa Albă creşte de la 200 la 400 numărul soldaţilor care vor rămâne în Siria după retragerea „totală” americană
alte articole
Casa Albă şi-a actualizat planurile privind retragerea forţelor americane din Siria, afirmând acum că va lăsa în urmă 400 de soldaţi în ţara zguduită de război, la o zi după ce a precizat că numărul soldaţilor din cadrul unei aşa zise „forţe de menţinere a păcii” va fi de 200, potrivit RFE/RL.
Un oficial al Casei Albe a confirmat vineri numărul revizuit şi a susţinut că soldaţii vor face parte din garnizoana Tanf din nord-estul Siriei.
Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat joi că un grup de aproximativ 200 soldaţi „pentru menţinerea păcii” vor rămâne în Siria pentru o „perioadă de timp”.
Administraţia preşedintelui Donald Trump nu a oferit o explicaţie imediată pentru modificarea numărului soldaţilor care vor rămâne în Siria după retragerea, iniţial totală, a trupelor americane din această ţară.
Forţele Democrate Siriene (FDS) conduse de kurzi şi susţinute de SUA au lăudat decizia americanilor de a menţine personal militar în nordul Siriei ca fiind un semn „pozitiv”, precizând că acest lucru ar putea încuraja şi alţi membri ai coaliţiei conduse de SUA să menţină trupe în ţara arabă.
Trump a negat vineri că decizia sa de a lăsa soldaţi americani în Siria reprezintă o schimbare a promisiunii sale precedente de a retrage toate trupele americane din ţară.
„Nu anulez cursul”, a declarat Trump la Casa Albă, adăugând că numărul soldaţilor care rămân în Siria reprezintă o „fracţiune foarte mică” a forţei militare americane iniţiale.
Trump a luat prin surprindere politicienii americani şi aliaţii internaţionali în luna decembrie, când a anunţat că intenţionează să retragă toţi cei 2.000 de soldaţi americani din Siria. Trump a susţinut că soldaţii nu mai sunt necesari din moment ce grupul jihadist Statul Islamic a fost deja înfrânt.
Prin decizia sa, Trump a alimentat criticile unor republicani, democraţi şi chiar oficiali străini cu privire la ceea ce ei au descris ca fiind o retragere militară planificată în grabă ce va lăsa luptătorii kurzi la mila turcilor şi va oferi pe tavă o victorie pentru Rusia şi Iran.
SUA şi Turcia sunt aliaţi NATO, însă tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat în ultimii ani din cauza unei serii de probleme, inclusiv suportul Washingtonului pentru forţele kurde din Siria. Ankara îi consideră pe luptătorii kurzi sirieni ca fiind terorişti ce au legături cu separatiştii kurzi care operează în interiorul Turciei.
Moscova şi Teheranul susţin guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul de aproape opt ani din ţara arabă şi au furnizat suport militar esenţial pentru a menţine guvernul din Damasc la putere. SUA şi Turcia susţin diferite forţe anti-guvern.