Casa Albă: China comunistă a avut, ani de zile, acces permanent la reţelele SUA şi ale aliaţilor

Hackerii din China comunistă au menţinut accesul persistent la sistemele SUA şi ale aliaţilor timp de mai mulţi ani, a declarat un oficial al administraţiei Biden.
Campania cibernetică pare să facă parte dintr-un efort mai amplu al Partidului Comunist Chinez de a pregăti atacuri asupra infrastructurii critice, potrivit lui Israel Soong, director pentru Asia de Est şi politică cibernetică a Pacificului în cadrul Consiliului Naţional de Securitate.
În cazul unui conflict, China intenţionează să îşi folosească accesul cibernetic pentru a „paraliza” sistemele critice, inclusiv reţelele electrice şi platformele de comunicaţii, a declarat Soong în timpul unui discurs susţinut la 16 iulie la Hudson Institute, un think tank conservator.
Comentariile lui Soong păreau să facă referire la o campanie cibernetică maliţioasă recunoscută de Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi Securitate a Infrastructurii (CISA) în februarie. O declaraţie a CISA de la acea vreme spunea că hackerii susţinuţi de Partidul Comunist Chinez „încearcă să se poziţioneze în prealabil în reţelele IT pentru atacuri cibernetice perturbatoare sau distructive împotriva infrastructurii critice a SUA”.
Liderii serviciilor de informaţii au transmis Congresului în februarie că intruziunea a fost detectată în decembrie 2023 şi că malware-ul a fost eliminat din 600 de sisteme guvernamentale, dar că ameninţarea a persistat în multe sisteme de infrastructură, care sunt gestionate de companii private.
Soong a afirmat că mulţi nu ştiau că eforturi similare au vizat numeroase naţiuni din întreaga lume.
„Ceea ce este public, dar este mai puţin cunoscut, este faptul că RPC a făcut aceleaşi propuneri multor alte ţări din întreaga lume, inclusiv unora care sunt aliaţii noştri”, a declarat Soong, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză.
El a afirmat că regimul chinez ar putea „menţine în mod persistent şi agresiv acest acces cibernetic ani la rând”.
Soong a adăugat că Partidul Comunist Chinez a investit masiv în capacităţile cibernetice deoarece a dezvoltat o strategie naţională pentru a „domina activ şi intenţionat aceste domenii într-un mod strategic”.
„Beijingul consideră că tehnologiile cibernetice şi emergente sunt esenţiale pentru strategia de remodelare a ordinii internaţionale conduse de Statele Unite pentru a fi mai favorabilă priorităţilor Partidului Comunist Chinez”, a precizat el.
Soong a adăugat că, deşi eforturile Partidului Comunist Chinez de a se pregăti pentru sabotarea infrastructurii critice sunt alarmante, este puţin probabil ca acestea să fie valorificate în absenţa unui conflict major între China şi Statele Unite. Acest lucru se datorează faptului că un atac asupra infrastructurii americane care ar avea ca rezultat victime americane ar fi considerat un atac direct, a menţionat el.
Comentariile vin în urma mai multor rapoarte ale agenţiilor de informaţii olandeze de la începutul acestui an, care au constatat că hackeri susţinuţi de stat în China au compromis peste 20.000 de sisteme din zeci de guverne occidentale, organizaţii internaţionale şi un număr mare de companii din industria de apărare.
Această campanie, denumită COATHANGER, a permis hackerilor din China să obţină „acces permanent” la sisteme vitale, potrivit unei declaraţii olandeze. Mai mult, serviciile de informaţii olandeze au confirmat luna trecută că „este probabil ca actorul statal să aibă încă acces la sistemele unui număr semnificativ de victime în acest moment”. Astfel, hackerii continuă să îşi menţină accesul ilicit la agenţiile guvernamentale cheie din Occident.
În prezent, nu este clar dacă COATHANGER a fost conceput doar în scopuri de spionaj sau dacă face parte din efortul mai amplu al Partidului Comunist Chinez de a pregăti sisteme critice din naţiuni străine pentru sabotaj.
Vorbind în Congres în luna mai, şefa Serviciului naţional de informaţii, Avril Haines a declarat că majoritatea atacurilor cibernetice desfăşurate de China împotriva Statelor Unite au vizat sistemele de sănătate şi de control industrial, precum şi sistemele de apărare, energie, transport şi aprovizionarea cu alimente şi apă.
Guvernele americane şi aliate s-au confruntat cu dificultăţi în contracararea eficientă a aparatului masiv de criminalitate cibernetică al regimului chinez, parţial din cauza unui număr mult mai mic de profesionişti în domeniul securităţii cibernetice.
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat în aprilie că Partidul Comunist Chinez „nu cruţă nicio cheltuială în încercarea sa de a pirata, minţi, înşela şi fura pentru a ajunge în fruntea unei superputeri globale”.
Hackerii sprijiniţi de statul chinez, a spus el, „depăşesc în număr personalul cibernetic al FBI cu cel puţin 50 la 1”.