Carmen Tocală (ANST): Ne-am propus să accesăm proiecte europene în valoare de 170-210 milioane euro

Epoch Times România
28.11.2012

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), Carmen Tocală, a anunţat că Guvernul României pregăteşte accesarea unor fonduri europene pentru sport, cu o valoare între 170 şi 210 milioane euro.

Cu prilejul unei conferinţe de presă, la care a asistat şi secretarul general al ANST, Ion Bucu, preşedintele Carmen Tocală a precizat că atragerea fondurilor europene va avea ca destinaţie îmbunătăţirea infrastucturii sportive.

"Guvernul României se pregăteşte pentru accesarea fondurilor europene în sport. E pentru prima dată când sportul devine o prioritate pentru Uniunea Europeană, iar pentru noi ar putea aduce o dezvoltare a infrastructurii sportive. Ne-am propus să accesăm proiecte europene între 170 şi 210 milioane euro, proiecte care vor aduce baze sportive, sub forma de complex sportiv naţional. Ar fi foarte bine să îmbunătăţim bazele sportive, să le rentabilizăm şi să generăm venituri şi locuri de muncă", a declarat şeful ANST.

Tocală a menţionat completarea şi modificarea HG 311, care specifică modul de folosire a veniturilor proprii ale ANST. În 2003, când a fost aprobată, veniturile din accize la tutun şi alcool, au fost suficiente pentru dotarea bazelor sportive, echipament sportiv, control antidoping şi cercetări ştiinţifice. "În acest moment însă, românii au nevoie de mai mult, motiv pentru care am schimbat priorităţile. Interesul guvernului este de îmbunătăţire a sănătăţii publice prin sport, îmbunătăţirea sistemului de selecţie şi formare a copiilor şi juniorilor, utilizarea potenţialului sportiv privind incluziunea socială, promovarea sportului şi educaţiei fizice ca element esenţial la educaţie de calitate".

O cotă din suma primită din accize va avea ca destinaţie segmentul copiilor şi juniorilor mici. Toate federaţiile şi cluburile vor avea parte de finanţare pentru selecţia naţională. De asemenea, excedentul bugetar anterior va aduce bani pentru activitatea juniorilor.

ANST a solicitat o cotă din impozitul pe spectacole şi manifestări sportive. În bazele sportive se desfăşoară spectacole, însă complexul generează venituri proprii care nu se întorc în sport ci în dotarea bazei materiale. A fost solicitată şi o creştere de la 2 la 2,5% a bugetului de publicitate integral deductibil. Excedentul bugetar anterior va aduce de asemenea bani pentru activitatea juniorilor.

Legea Sportului nu a fost încă modificată, din cauza unei diversităţi mari de opinii pe tema acestui subiect. "Sunt grupuri de lucru, multe păreri din federaţii, cluburi, plus criza financiară, iar lumea sportului consideră că ea trebuie fundamentată foarte bine încât să aducă un plus de valoare şi logistic şi legislativ şi financiar. În următoarea perioadă vom anunţa exact care sunt paşii şi ce legi trebuie schimbate pentru a aduce un beneficiu", a spus Carmen Tocală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor