Carlos Şacalul cere extrădarea în Venezuela

O schiţă făcută într-un tribunal pe 13 decembrie 2011 militantului de stânga din Venezuela, Ilich Ramirez Sanchez.
O schiţă făcută într-un tribunal pe 13 decembrie 2011 militantului de stânga din Venezuela, Ilich Ramirez Sanchez. (BENOIT PEYRUCQ / AFP / Getty Images)

Militantul marxist venezuelean Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut mai mult sub numele de Carlos Şacalul, a insistat duminică ca să fie extrădat în ţara sa de origine, după ce un tribunal francez l-a condamnat la un alt termen de închisoare pe viaţă pentru atacurile cu bombă din anii 1970.

Într-un interviu sarcastic pentru radioul de stat din Venezuela, Ramirez i-a acuzat pe diplomaţii corupţi că împiedică întoarcerea lui, după cum este prevăzut în temeiul unui acord din 1999 între preşedintele Hugo Chavez şi fostul preşedinţe francez Jacques Chirac.

"Problema este politică, ea putând fi rezolvată pe cale politică, în ciuda trădătorilor corupţi din Venezuela care primesc mită şi ... fac tot posibilul pentru a încetini întoarcerea mea în Venezuela", a declarat Ramirez, în vârstă de 62 de ani.

Pe vremuri unul dintre cei mai căutaţi criminali din lume, Ramirez a câştigat notorietate prin atacul dramatic din 1975 asupra reuniunii OPEC la Viena, unde a luat zeci de ostatici, inclusiv 11 miniştri ai petrolului. El a fost în închisoare, în Franţa, timp de aproape 20 de ani, ispăşind o condamnare pe viaţă într-un caz separat.

Ramirez a fost condamnat săptămâna trecută la cel puţin 18 ani de închisoare, pentru plănuirea a patru atacuri separate în Franţa: asupra două trenuri, o staţie de tren şi o stradă din Paris, care au ucis 11 oameni şi au rănit aproape 200.

Duminică el l-a salutat pe Chavez, dar l-a avertizat pe preşedintele venezuelean că este "mult prea uman, fiind un comandant paramilitar căruia nu-i place sângele" şi nu face suficient pentru a înrădăcina aşa-numita revoluţie socialistă.

"Nici mie nu-mi place sângele, dar uneori trebuie vărsat sânge, în ansamblu sângele duşmanului. Noi trebuie să curăţăm ţara", a declarat acesta. "Eu nu vorbesc despre opoziţie ... acei trădători şi spioni trebuie eliminaţi."

Chavez, care l-a descris pe Ramirez drept un prieten, l-a numit luna trecută un "promotor demn" al justiţiei şi a insistat să-i fie respectate drepturile sale în proces. Chavez şi-a atras critici pentru că admira în mod deschis un om considerat terorist de guvernele occidentale.

Fiind fost soldat intrat în politică după ce a condus o revoltă militară eşuată în 1992, Chavez a câştigat milioane de adepţi prin intermediul multor cheltuieli sociale din veniturile petroliere ale ţării.

Criticii săi îl numesc un dictator în formare care şi-a concentrat puterea şi a persecutat adversarii săi politici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe