Care sunt simptomele variantei COVID XBB. Dezvăluirile medicilor
alte articole

Dacă aţi urmărit ştirile despre COVID, atunci probabil că ştiţi foarte bine că există o nouă variantă care îngrijorează comunitatea ştiinţifică. Cunoscută sub numele de XBB, varianta este considerată a fi cea mai imuno-evazivă până în prezent şi reprezintă acum peste 40% din infecţiile din Statele Unite, conform datelor de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention / CDC), informează HuffPost.
Sursa citată menţionează faptul că este de aşteaptat ca acest procent să crească exponenţial în următoarele săptămâni, pe măsură ce XBB depăşeşte alte variante de omicron, precum BQ.1. Spre exemplu, în New England, în decurs de trei săptămâni, procentul de cazuri din regiune cauzate de XBB a sărit de la 11% la 75%.
Deoarece XBB este relativ nouă, oamenii de ştiinţă cercetează încă pentru a afla dacă şi cum se comportă această variantă diferit faţă de altele recente. Deşi se aşteaptă ca simptomele XBB să fie asemănătoare infecţiilor omicronice din trecut, potrivit medicilor unele aspecte devin mai răspândite decât altele.
"De obicei, virusurile suferă mutaţii şi devin mai contagioase şi mai puţin grave; se pare că acest lucru se întâmplă cu această tulpină de coronavirus", a declarat pentru sursa citată Dr. Henry Redel, şeful secţiei de boli infecţioase de la Saint Peter's University Hospital (SPUH) din New Brunswick, New Jersey.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale COVID XBB
Experţii în boli infecţioase au menţionat că cele mai frecvente simptome ale COVID XBB par a fi congestia şi durerile musculare.
Există date limitate despre XBB, dar experţii bănuiesc că simptomele asociate cu infecţiile XBB vor fi similare simptomelor pe care le-au experimentat personele cu COVID pe parcursul anului 2022.
Acestea fiind spuse, dovezile au arătat că profilul simptomelor s-a schimbat puţin la fiecare variantă. Omicron, de exemplu, a provocat mai multe simptome asemănătoare răcelii (cum ar fi oboseala, curgerea nasului, strănutul şi durerile musculare), în timp ce delta şi alfa au declanşat mai frecvent anosmia (pierderea mirosului) şi ageuzia (pierderea gustului).
Aşadar, ce se întâmplă la XBB?
"În general, cred că oamenii simt mai multă durere şi au în continuare congestie şi dureri de cap", a declarat Dr. Julie Parsonnet, specialistă în boli infecţioase la Stanford Health Care. De asemenea, ne putem aştepta să vedem şi celelalte simptome obişnuite: febră, frisoane, tuse şi dureri în gât.
Simptome mai puţin frecvente
Printre simptomele mai puţin frecvente în cazul XBB se numără anosmia (pierderea mirosului) şi ageuzia (pierderea gustului). Experţii nu se aşteaptă ca aceste simptome să revină deocamdată.
"Deoarece XBB face parte din grupul omicron, mă aştept ca pierderea gustului şi a mirosului să nu fie frecvente, dar nu am văzut încă date", a declarat Dr. Thomas Campbell, profesor în cadrul Departamentului de boli infecţioase de la University of Colorado Anschutz Medical Campus.
Ceea ce medicii din prima linie constată sunt cazuri mai puţine cu dificultăţile severe de respiraţie, a spus Dr. Redel, adăugând că, recent, rareori pacienţii au avut nevoie de oxigen suplimentar. El a remarcat că vede mult mai mulţi pacienţi COVID care vin cu simptome clasice ale căilor respiratorii superioare - cum ar fi curgerea nasului, congestie şi dureri de gât - împreună cu febră şi dureri musculare.
Simptomele comune s-au schimbat de la apariţia iniţială a coronavirusului.
Ce determină schimbarea simptomelor între subvariante?
Deoarece atât de mulţi oameni au fost infectaţi - în unele cazuri, de mai multe ori - este greu de stabilit cu exactitate modul în care simptomatologia este influenţată de gazdă faţă de trăsăturile specifice ale virusului.
Dr. Parsonnet bănuieşte că imunitatea joacă un rol destul de important.
"Există probabil un element puternic de imunitate de bază, dar pot exista, de asemenea, diferenţe în capacitatea virusului de a provoca simptome", a declarat ea.
Potrivit Dr. Martin Krsak, expert în boli infecţioase la University of Colorado Anschutz Medical Campus, genetica şi starea de sănătate subiacentă a oamenilor - adică dacă au o afecţiune cronică sau o vătămare anterioară - influenţează, de asemenea, tipul de simptome pe care le dezvoltă.
La fel ca Parsonnet, Dr. Krsak a declarat că fiecare variantă şi modul în care ne infectează celulele influenţează probabil şi simptomatologia.
"Variantele au o capacitate diferită de a evita imunitatea anterioară şi, de asemenea, o capacitate diferită de a se lega de ţinta principală a celulelor umane", a spus el.
Cel mai recent vaccin anti-COVID împiedică infectarea cu XBB?
Un studiu din Japonia a stabilit că XBB a apărut în vara anului 2022, când două subvariante ale liniei BA.2 Omicron s-au combinat. Oamenii de ştiinţă cred că, în acest proces, XBB a preluat mutaţii care îl ajută să evite mai bine imunitatea conferită atât de vaccinare, cât şi de infecţiile anterioare.
De asemenea, mutaţiile variantei XBB îi permit să se ataşeze mai uşor de celulele noastre, permiţându-i să se răspândească mai eficient decât alte versiuni de omicron.
"Se leagă mai strâns, pare mai transmisibilă şi, de asemenea, mai imuno-evazivă", a declarat Dr. Eric M. Poeschla, şeful Departamentului de boli infecţioase de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus. Nu se ştie dacă aceste mutaţii modifică profilul clinic al virusului şi simptomele pe care le provoacă, a menţionat Parsonnet.
Vaccinul COVID actualizat, care a fost modificat în 2022 pentru a viza variantele mai noi ale omicronului, nu funcţionează foarte bine la prevenirea infecţiilor cu XBB, având în vedere că există atât de multe infecţii noi în comunitate, a afirmat Dr. Parsonnet. Dar faptul că nu a existat o creştere rapidă a cazurilor de deces arată că vaccinurile, combinate cu imunitate crescută dobândită în urma infecţiilor anterioare, continuă să protejeze multe persoane de forme severe. Acea imunitate va ajuta la atenuarea valului XBB, potrivit lui Poeschla. Şi, deşi anticorpii monoclonali sunt mai puţin eficienţi în cazul XBB, alte tratamente - inclusiv Paxlovid, Remdesivir şi Molnupiravir - par să ajute.
Bineînţeles, există întotdeauna un risc foarte real de COVID lung, care este o afecţiune debilitantă ce poate apărea chiar şi după un caz uşor de coronavirus. COVID-ul lung poate provoca oboseală de durată, ceaţă cerebrală, probleme respiratorii şi multe altele. Mai avem încă multe de învăţat despre XBB şi despre simptomele sau potenţialele complicaţii pe care le poate provoca.