Care sunt modificările la Constituţie propuse de USL

Social-liberalii au stabilit deja principalele modificări pe care doresc să le facă în ceea ce priveşte Constituţia României, care va fi schimbată în perioada următoare, în urma unui referendum.
Manifestant cu Constituţia României în mână (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
06.02.2013

Social-liberalii au stabilit deja principalele modificări pe care doresc să le facă în ceea ce priveşte Constituţia României, care va fi schimbată în perioada următoare, în urma unui referendum. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a prezentat ideile de bază pentru revizuire şi care se referă la stabilirea exactă a atribuţiilor preşedintelui statului, modul de funcţionare a Parlamentului etc.

"În primul rând, vedem Constituţia nu doar aşa, cum s-a întâmplat în trecut, prin prisma forţei, suveranităţii şi intereselor statului. Vedem Constituţia în primul rând prin prisma drepturilor, libertăţilor, intereselor cetăţeanului. Cetăţeanul este primordial în raport cu statul, pentru ca statul este expresia instituţională a voinţei cetăţenilor în faţa unui contract, care este Constituţia", a declarat Antonescu.

În noua Constituţie, în viziunea USL, vor fi întărite drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor, precum dreptul de proprietate.

Preşedintele ţării va avea atribuţii clar delimitate, iar rolul său în societate va fi de arbitru.

"Nu dorim, atunci când vorbim de redefinirea, sau mai bine spus, clarificarea atribuţiilor şi rolului prezidenţial, nu dorim să facem altceva decât ceea ce am reclamat şi unii şi alţii în toţi aceşti ani faţă de preşedintele actual", a afirmat Antonescu, referindu-se la faptul că USL nu este de acord cu un "preşedinte - jucător", aşa cum s-a definit Traian Băsescu.

USL mai consideră că viitorul preşedinte, care se va bucura de o legitimitate maximă, va putea fi "mediator, arbitru şi reprezentant al tuturor în eventualele momente de criză". Pe viitor, USL doreşte să evite orice interferenţă a preşedintelui în zona Executivului sau a Legislativului, fără ca prin aceasta să piardă din putere, ci va avea mai multă autoritate şi prestigiu.

Pentru a nu va exista pe viitor probleme legate de desemnarea premierului, Antonescu a propus ca la revizuirea Constituţiei să se precizeze clar faptul că şeful statului trebuie să nominalizeze prim-ministrul propus de o majoritate parlamentară. USL doreşte astfel să-şi măsuri de precauţie pentru a nu se mai repeta situaţia de după alegerile parlamentare de pe 9 decembrie, când Băsescu avea libertatea să nominalizeze pe cine dorea pentru postul respectiv.

Premierul, la reuniunile europene

O altă măsură pe care au propus-o cei de la USL a fost aceea că România să fie reprezentată la reuniunile europene de premier, "preşedintele rămânând titularul politicii externe, comandantul forţelor armate, reprezentantul statului român în relaţiile internaţionale".

"Cu alte cuvinte, autoritatea preşedintelui ţine de structurile statale suprapartizane, autoritatea prim-ministrului sub controlul Guvernului deţinând toate celelalte pârghii ale puterii executive aşa cum e firesc", a afirmat Antonescu.

Propunerea vine după ce premierul Ponta şi preşedintele Băsescu au intrat în conflict de mai multe ori în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European, fiecare susţinând că el este îndreptăţit să meargă acolo.

Eventuala angajare a răspunderii Guvernului în Parlament se va putea face o singură dată într-o sesiune parlamentară, aceasta fiind o altă propunere a USL.

Social-democraţii nu doresc să renunţe la sistemul bicameral al Parlamentului pe care îl văd ceva mai restrâns totuşi decât este în prezent. Parlamentarii care sunt traseişti politici vor putea fi sancţionaţi, pe baza rezultatelor unui referendum organizat la nivelul colegiului în care aceştia au candidat. Poporul va putea decide să li se retragă mandatul celor care au migrat la un alt partid.

În noua Constituţie, vor mai fi introduse prevederi referitoare la reforma administrativă, înfiinţarea regiunilor şi descentralizarea administrativă.

Când va avea loc referendumul

Populaţia ar putea fi chemată la urne pentru a se pronunţa în favoarea revizuirii Constituţiei în luna septembrie, dacă va fi aprobată varianta propusă de USL. Surse din rândurile social-liberalilor au mai anunţat că îl susţin pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al comisiei parlamentare care va realiza propunerile de modificare a Constituţiei. În acelaşi timp, va fi constituit un for din care vor face parte organizaţii nonguvernamentale, asociaţii şi reprezentanţi ai mediului academic care vor dezbate schimbările aduse Legii fundamentale.

Antonescu a fost propus să conducă acea comisie parlamentară pentru că ar avea "autoritate politică şi instituţională" şi s-a ţinut cont şi de perspectiva ca şeful liberalilor va candida cel mai probabil din partea USL pentru Preşedinţie.

În afară de modificarea Constituţiei, cei de la USL au mai convenit ca, până la sfârşitul anului, să fie validaţi în funcţii noii preşedinţi de consilii regionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor