Care ar putea fi următorul mare război ce va pune stăpânire pe întreaga lume [analiză]

Premierul isaraelian Naftali Bennett, 19 iulie 2021
Premierul isaraelian Naftali Bennett, 19 iulie 2021 (Gil Cohen-Magen/Pool/ AFP via Getty Images)

Războiul în curs de desfăşurare între Israel şi Iran în tot Orientul Mijlociu a ieşit la iveală cu mult timp în urmă. Dar acum, pe fondul mai multor presupuse atacuri israeliene în interiorul Iranului, conflictul ameninţă să escaladeze - posibil, dincolo de regiune, se arată într-o analiză publicată de The Daily Beast.

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, mai multe drone quadcoptere s-au izbit de o presupusă instalaţie iraniană de cercetare nucleară şi drone, la Parchin, ucigând un inginer. Cu doar câteva zile înainte, doi asasini pe motocicletă au împuşcat mortal un colonel militar iranian în inima Teheranului. În februarie, mai multe drone au lovit o bază iraniană de vehicule aeriene fără pilot (UAV) din vestul ţării, la Kermanshah. Deşi nu şi-au asumat niciodată în mod oficial responsabilitatea, diverse aluzii deloc subtile din partea oficialilor israelieni şi relatările din mass-media ar fi lăsat puţine îndoieli cu privire la provenienţa acestor atacuri.

O imagine din satelit din februarie arată pagubele produse la un sit aparţinând Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene (IRGC) în provincia iraniană Kermanshah.

Toate acestea fac parte din ceea ce guvernul israelian, aflat de mai puţin de un an la putere, a ajuns să descrie drept "Doctrina caracatiţa", o nouă extindere a campaniei sale împotriva capacităţilor militare şi nucleare ale Iranului.

Dacă în anii trecuţi Israelul a lovit în interiorul Iranului, a făcut-o pe ascuns - de obicei prin spioni şi atacuri cibernetice - şi aproape întotdeauna a vizat oamenii de ştiinţă şi instalaţiile nucleare iraniene. De asemenea, timp de aproape un deceniu, Israelul nu a făcut niciun secret din campania sa de lovituri aeriene, în principal în interiorul Siriei, împotriva miliţiilor aliate iraniene şi a transporturilor de arme.

Dar acum, oficialii israelieni descriu în mod deschis o "nouă strategie de apărare", aşa cum a numit-o unul dintre ei pentru The Daily Beast, care vizează "capul" caracatiţei din Iran, şi nu doar "tentaculele" acesteia din întreaga regiune, în locuri precum Siria, Liban, Gaza şi Irak.

"Timp de mulţi ani, regimul iranian a desfăşurat acte de terorism împotriva Israelului şi a regiunii prin intermediul unor persoane interpuse, dar, din anumite motive, capul caracatiţei - Iranul însuşi - s-a bucurat de imunitate. Era imunităţii pentru regimul iranian a luat sfârşit", a declarat premierul israelian Naftali Bennett într-un discurs susţinut duminică.

Cu siguranţă, Bennett a ridicat pentru prima dată această imagine a caracatiţei iraniene în urmă cu mai mulţi ani, cerând o politică mai agresivă. Dar acum, în calitate de prim-ministru, el se află în poziţia de a actualiza această schimbare de politică, care a fost îmbrăţişată de alţi factori de decizie israelieni cheie.

"[Iranienii] au ecuaţia lor militară de mult timp", a declarat înaltul oficial israelian, prin care Teheranul a ajutat la crearea unei panoplii de miliţii şi grupuri teroriste aliate în jurul Israelului, dotate cu vaste arsenale de rachete, precum Hezbollah în Liban, Hamas şi Jihadul Islamic în Fâşia Gaza, Houthis în Yemen sau diverşi şiiţi în Siria şi Irak.

Potrivit unor oficiali israelieni din domeniul apărării care au vorbit cu The Daily Beast, există, de asemenea, ameninţarea tot mai mare a UAV-urilor iraniene care ar putea pătrunde în reţeaua complexă a apărării aeriene a Israelului.

"Trebuie să întoarcem foaia" caracatiţei, a adăugat oficialul.

Pentru a face acest lucru, se consideră că trebuie distruse capacităţile iraniene, de unde şi recentele atacuri asupra bazelor iraniene de drone şi asupra colonelului Hassan Sayyad Khodaei, comandantul asasinat al IRGC, considerat responsabil de planificarea atacurilor teroriste străine împotriva ţintelor israeliene. Probabil şi mai important pentru strategii israelieni, Iranul trebuie să creadă acum că va plăti un preţ direct pentru fiecare atac asupra unuia dintre vecinii săi.

"Dacă iranienii cred că pot aduce teroarea la uşa noastră şi că noi nu vom aduce niciodată un răspuns la uşa lor, se înşală. Nu funcţionează aşa. Nu li se permite să răspândească teroarea la graniţele noastre sau în interiorul Israelului şi vor rămâne imuni în Iran, în timp ce noi continuăm să concurăm cu ei în arene secundare precum Siria sau Libanul", a declarat, luni, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid.

Pericolele acestei noi abordări israeliene sunt deja evidente.

Oficialii iranieni au acuzat Israelul pentru uciderea lui Khodaei la Teheran şi au promis un răspuns.

"Martirii care sunt ucişi de sionişti au un statut mult mai înalt. Cu voia lui Dumnezeu, ne vom răzbuna pe duşmani", a declarat în weekend şeful IRGC, general-maior Hossein Salami.

Sistemele de apărare aeriană israeliene, inclusiv Iron Dome, au fost plasate în stare de alertă sporită din cauza ameninţării cu atacuri de rachete din Liban şi Siria. Ar exista un precedent pentru un astfel de atac, deşi nu direct asupra Israelului: în februarie, după ce a fost lovită prima instalaţie iraniană de drone, Iranul a tras mai multe rachete asupra a ceea ce a spus că este o bază israeliană de informaţii din Kurdistanul irakian folosită pentru lansarea dronelor atacatoare.

Mai concret, Consiliul de Securitate Naţională al Israelului a "ascuţit" luni un avertisment de călătorie existent pentru Turcia, apreciind că există un "nivel ridicat de risc" şi o "ameninţare tangibilă" împotriva israelienilor din partea agenţilor iranieni din interiorul ţării.

Într-o mişcare extrem de neobişnuită, autorităţile israeliene ar fi contactat 100 de cetăţeni consideraţi a fi ţinte specifice şi le-au cerut să se întoarcă acasă. Pentru a nu fi mai prejos, un organ de presă afiliat regimului iranian a publicat numele a cinci foşti ofiţeri de informaţii militare israelieni (şi actuali directori din domeniul tehnologiei) care s-ar afla pe lista de urmărire a Teheranului.

"Există o îngrijorare tot mai mare în cadrul instituţiilor de securitate în ceea ce priveşte eforturile iraniene de a ataca ţinte israeliene din întreaga lume", a adăugat Consiliul Naţional de Securitate în avertismentul său, punând accentul pe alte ţări din jurul Iranului şi legându-l direct de consecinţele uciderii colonelului IRGC.

În ultimele trei decenii, Iranul - şi Hezbollah în special - au lovit ţinte israeliene şi evreieşti în America Latină, Europa de Est şi Asia, inclusiv două atacuri devastatoare cu camion-capcană la Buenos Aires în anii 1990 care au lovit ambasada israeliană şi un centru cultural evreiesc, un atac sinucigaş cu bombă împotriva unor turişti israelieni în Bulgaria în 2012 şi un atac în acelaşi an la New Delhi care a rănit un diplomat israelian.

"Când a fost ultima dată când a avut loc un război major în Orientul Mijlociu?"

Potrivit oficialilor israelieni şi analiştilor de securitate, toate aceste tipuri de ţinte la nivel global sunt acum considerate a fi în vizorul Iranului.

"Ei caută în mod constant oportunităţi, lucruri pe care le percep ca fiind ţinte mai uşoare", a declarat un oficial israelian de rang înalt pentru publicaţia amintită. Şi totuşi, a ţinut să sublinieze oficialul, acest lucru nu este ceva nou, chiar şi în cazul strategiei israeliene mai energice din ultimele luni.

"[Iranul] are o listă lungă de nemulţumiri percepute şi există întotdeauna ameninţarea terorii şi a altor atacuri din partea lor", a adăugat oficialul.

Acest lucru este în concordanţă cu opinia generală a guvernului israelian privind riscul ca atacurile repetate asupra Iranului însuşi şi posibilele represalii iraniene să se transforme în ceva mai mare.

Aşa cum mi-a spus un înalt oficial israelian din domeniul apărării anul trecut: "Când a fost ultima dată când a avut loc un război major în Orientul Mijlociu?".

Contrazicând reputaţia marcată de bătălii a regiunii, oficialul a evidenţiat războiul dintre Israel şi Liban din 2006, care "a început ca o eroare de calcul, dar în afară de asta, SUA a fost cea care a iniţiat două războaie în Irak. Există o mulţime de modalităţi de a evita războiul", a spus el.

Liderii israelieni au declarat în repetate rânduri că nu vor fi constrânşi sau obligaţi de orice acord nuclear reînnoit între Iran şi SUA, ale cărui perspective par foarte incerte în acest moment. Cu alte cuvinte, "Doctrina caracatiţei" va continua indiferent de situaţie, posibil în conjuncţie cu un program nuclear iranian în continuă expansiune. Încrederea israeliană în ceea ce priveşte ştacheta ridicată pentru izbucnirea unui război major în Orientul Mijlociu va fi pusă la încercare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii