Cardinal al Vaticanului critică Biserica pentru gestionarea acuzaţiilor legate de abuzurile sexuale
Cardinalul australian George Pell, ministrul de Finanţe al Vaticanului, a condamnat Biserica Catolică pentru modul în care a gestionat abuzurile sexuale sistemice comise de preoţi.
“Biserica a făcut greşeli enorme şi lucrează pentru a le remedia, dar în multe locuri, cu siguranţă în Australia, Biserica a complicat lucrurile şi a dezamăgit oamenii”, a declarat Pell duminică printr-o legătură video cu Comisia Regală australiană privind Răspunsul Instituţional la Abuzurile Sexuale Comise Împotriva Copiilor. Comisia investighează abuzurile sexuale în cazurile care implică preoţi şi care au avut loc cu decenii în urmă.
“Nu sunt aici să îi apăr pe cei care nu pot să fie apăraţi”, a susţinut Pell.
Prezentând dovezi ale victimelor abuzurilor într-o cameră de hotel din Roma, Pell a declarat comisiei din Sydney că deseori copiii nu sunt crezuţi, iar preoţii abuzivi sunt mutaţi dintr-o parohie în alta.
Aproximativ 15 victime ale abuzurilor şi susţinătorii lor au călătorit la Roma, cu ocazia unei campanii finanţate de public, pentru a-l vedea pe cardinalul Pell prezentând dovezile, după ce acesta a anunţat că nu poate călători în Australia datorită problemelor cardiace.
Deşi Pell, în vârstă de 74 de ani, nu a fost implicat în niciun caz de abuz sexual, acesta şi-a cerut scuze de două ori pentru răspunsul lent al Bisericii în faţa acuzaţiilor.
Totuşi, eşecul său de a depune mărturie în legătură cu situaţii specifice care implică anumiţi preoţi, datorită memoriei sale slăbite, a nemulţumit martorii în Roma şi Sydney.
David Ridsdale, care a fost abuzat de unchiul său preot, părintele Gerald Ridsdale, a declarat că tonul lui Pell a fost mult mai împăciuitor ca înainte şi că mai este cale lungă până când va ieşi adevărul la suprafaţă. Părintele Ridsdale a fost condamnat pentru 138 de capete de acuzare, ce vizează 53 de victime.
În Sydney, susţinătorii victimelor s-au adunat în faţa camerelor de audiere ale Comisiei, ţinându-se de mână, rugându-se şi afişând pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Papa să îl înlăture pe Pell acum” sau “Pell, la naiba cu tine”.
Pell este programat să participe în următoarele zile la alte sesiuni de prezentare a dovezilor.
Acuzaţiile privind abuzurile sexuale au ieşit la iveală pentru prima dată în 2002, când s-a descoperit că episcopii Bisericii Catolice au mutat preoţii abuzivi din parohie în parohie în loc să îi răspopească.
Biserica Romano-Catolică a fost lovită de numeroase scandaluri în ultimii câţiva ani, implicând acuzaţii privind muşamalizarea abuzurilor sexuale comise de preoţi împotriva copiilor pentru a proteja pedofilii şi reputaţia Bisericii.
Peste 4.000 de preoţi din SUA au fost aparent acuzaţi de comitere de abuzuri sexuale începând cu anii 1950, în cazuri care implică peste 10.000 de copii.
Papa Francisc, care a fost numit în 2013 cu mandatul de a revizui Vaticanul, a avertizat că nu vor exista “niciun fel de privilegii” pentru episcopi când vine vorba de abuzuri sexuale comise împotriva copiilor. Pontiful a promis, de asemenea, că va lua mai multe măsuri caurmare a acuzaţiilor legate de muşamalizare şi de indulgenţă excesivă din partea Vaticanului.