Candu afirmă că 90% din furtul bancar a fost găsit. CRJM: Niciun leu din banii sustraşi încă nu a fost restituit

Cel puţin 20% din sumele sustrase din sistemul bancar al RM nici măcar nu sunt investigate. Procurorii susţin că Ilan Şor a sustras 5,2 miliarde de lei, deşi jumătate din sumă nu a fost confirmată în prima instanţă, afirmă experţii.
Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei (facebook.com)
Ştefan Sârbu
18.09.2018

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu a declarat recent la institutul de cercetări politice Atlantic Council din Statele Unite că autorităţile moldovene ar fi identificat deja peste 90 la sută din banii furaţi din cele trei bănci în 2014 sugerând totodată că principalul suspect Ilan Şor încă nu se află în închisoare doar pentru că procesul penal al acestuia nu este finalizat.

Cu toate acestea, Centrul de Resurse Juridice (CRJM) potrivit unei analize a Strategiei de recuperare a mijloacelor sustrase din sistemul bancar al Republicii Moldova în perioada 2007-2014 constată că după trei ani de investigaţii, niciun leu din banii sustraşi nu a fost încă restituit.

CRJM menţionează că cel puţin 20% din sumele sustrase din sistemul bancar nu sunt investigate în genere. Deşi a fost constatată sustragerea a cel puţin 13,3 miliarde de lei, procurorii urmăresc recuperarea a doar 10,7 miliarde, deoarece 2,6 miliarde au fost deja recuperate prin vânzarea bunurilor băncilor lichidate.

”Procurorii raportează că au fost identificate 5,2 miliarde de lei, deşi judecătorii din prima instanţă au constatat că nu există probe cu privire la sustragerea de către Ilan Şor a 2,5 miliarde de lei, adică circa jumătate din suma cu care operează procurorii”, se arată în analiză.

ONG-ul de la Chişinău preocupat de problemele din justiţie a mai ţinut să atenţioneze că deşi autorităţile raportează încasarea unei sume de 2,7 miliarde de lei de la Ilan Şor, nu există o hotărâre judecătorească în acest sens. În acelaşi timp, după aproape 4 ani de la încheierea fraudei bancare, investigaţiile procurorilor privind cca 38% din toată suma sustrasă (5,1 miliarde de lei), încă sunt în desfăşurare.

Autorii analizei, Vladislav Gribincea şi Daniel Goinic, concluzionează că, de regulă, astfel de strategii nu sunt făcute publice pentru a asigura eficienţa investigaţiilor, însă acea recuperare a mijloacelor sustrase din sistemul bancar moldovenesc a fost făcută publică de către Procuratura Generală în luna iunie 2018, în ajunul vizitei conducerii Republicii Moldova la Bruxelles. ”Conducerea ţării a folosit documentul drept instrument de advocacy. Aceste aspecte ridică suspiciuni în ceea ce priveşte independenţa instituţiilor care au făcut publică Strategia, dar şi în ceea ce priveşte implicarea lor în jocurile politice.”

Parlamentul de la Chişinău anunţă într-un comunicat că Andrian Candu se află într-o vizită în Statele Unite ale Americii în calitate de vicepreşedinte al Partidului Democrat, iar cheltuielile legate de această deplasare nu ar fi acoperite din bani publici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor