Cancelarul Merkel la Lisabona: profesoara îşi vizitează elevul silitor
Puţine vizite au suscitat mai multă indignare, surpriză şi aşteptare ca cea de luni, la Lisabona, a cancelarului german, Angela Merkel. În vizita sa fulger de cinci ore, Merkel va avea o întrevedere cu premierul lusitan, Pedro Passos Coelho şi cu preşedintele ţării, Anibal Cavaco Silva, va participa la un eveniment alături de oamenii de afaceri şi va susţine o conferinţă de presă, după care se va întoarce la Berlin. Între timp, va suporta mai multe manifestaţii împotriva sa, cu lozinci de genul 'Merkel nu comandă aici', iar locuitorii capitalei o vor aştepta îmbrăcaţi în negru şi vor atârna banderole negre la ferestre, pentru a simboliza doliul unei ţări faţă de cea pe care o consideră responsabilă de politica de austeritate şi de reducerile care sufocă Portugalia de un an şi jumătate, scrie luni ziarul El Pais.
Peste 500 de poliţişti vor supraveghea străzile capitalei pe parcursul vizitei sale. Spaţiul aerian va fi închis în momentul aterizării avionului cancelarului la orele locale 12.30 şi va fi redeschis după plecarea sa. Autorităţile au considerat că este 'destul de probabil' ca protestele să degenereze în 'violenţă' şi nu au eliminat ipoteza unui atentat. De câteva luni, protestele se încheie în faţa Adunării Republicii cu sticle sparte, containere incendiate şi ciocniri cu poliţia. Iar la aceste proteste au existat şi portrete cu Angela Merkel purtate de manifestanţi. Cancelarul Merkel a fost subiectul a numeroase articole, reportaje şi cronici în mass-media portugheze, interesate de vizita şi de valul de ură împotriva ei. Săptămânalul Sabado a publicat un reportaj care o prezintă drept o femeie detestată de toată lumea şi cea care comandă în Portugalia. În timp ce revista Visăo, i-a dedicat un titlu foarte sugestiv: 'Merkel în Portugalia. De ce îi urâm pe germani'.
Pe plan politic, Merkel vine într-un moment foarte delicat pentru premierul Passos Coelho. Conservatorul Passos a jucat o carte, prin care a câştigat alegerile din iunie 2011, cea de a deveni elevul silitor european, acceptând fără să crâcnească şi cu costuri mari sacrificiile impuse de troika şi de Germania. Se prevede că Merkel va lăuda strategia primului ministru portughez şi va asigura că austeritatea este singura cale de a ieşi din criză. Apoi va pleca, iar Passos Coelho va rămâne cu cifrele necorespunzătoare (economia în scădere anul acesta cu 3% şi o rată a şomajului care depăşeşte 16%), o escaladare a protestelor (miercuri este convocată o grevă generală) o dezbatere aprigă în Parlament (aprobarea celui mai restrictiv buget din istoria recentă a ţării) şi o decizie politică importantă: anunţarea unei viitoare dar neconcrete 'refondări a statului', care presupune economii de 4 miliarde de euro suplimentare şi faţă de care opoziţia se împotriveşte.
Mai multe asociaţii civice au profitat de vizita lui Merkel pentru a trimite scrisori deschise cancelarului, cel mai detestat personaj al momentului. În unele din acestea este acuzată că discută doar cu cei care îi aplică ideile; iar într-una semnată de o sută de intelectuali şi artişti i se aminteşte că în Portugalia oamenii nu au votat cu ea. Passos Coelho şi miniştrii săi au reamintit în cursul săptămânii trecute că austeritatea nu este o impunere a lui Merkel, ci rezultatul unui ansamblu de politici greşite aplicate în trecut. La Lisabona s-a declanşat o adevărată febră anti Merkel, prefaţată duminică de directorul postului de radio TSF, Paulo Baldaia, într-un aditorial intitulat: 'Senhora Merkel'. 'Ştim că nu veniţi aici ca să ne ascultaţi pe noi, dar sportul nostru preferat este să vă trimitem mesaje. Ştim că avem o nevoie acută de a ne corecta balanţele, dar nu ne place să fim victimele şi cobaii unui experiment sortit eşecului', conchide el.