Canada include Gărzile Revoluţionare ale Iranului pe lista grupurilor teroriste. Care sunt implicaţiile

Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)
Redacţia
20.06.2024

Canada a inclus Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC) pe lista organizaţiilor teroriste, după ani de presiuni din partea legislatorilor din opoziţie şi a unor membri ai diasporei iraniene, transmite BBC.

Ministrul canadian al Siguranţei Publice, Dominic LeBlanc, a calificat decizia ca fiind un "instrument semnificativ în lupta împotriva terorismului global".

Măsura va însemna că mii de oficiali guvernamentali de rang înalt iranieni, inclusiv oficiali de top ai IRGC, nu vor avea voie să intre în Canada.

IRGC este o forţă militară, politică şi economică majoră în Iran, având legături strânse cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Se estimează că are peste 190.000 de membri activi, cu propriile forţe terestre, marine şi forţe aeriene care supraveghează armele strategice ale Iranului.

IRGC îşi exercită influenţa în alte părţi din Orientul Mijlociu, furnizând bani, arme, tehnologie, instruire şi consiliere guvernelor şi grupurilor armate aliate prin intermediul forţei sale obscure de operaţiuni de peste mări, Forţa Quds (Ierusalim), potrivit guvernului.

Forţa Quds a fost deja inclusă pe lista grupurilor teroriste de către Canada, dar anunţul de miercuri extinde această desemnare la întregul IRGC.

Vorbind cu reporterii, LeBlanc a declarat că această acţiune "trimite un mesaj puternic potrivit căruia Canada va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a combate entitatea teroristă a IRGC".

"Regimul iranian a manifestat în mod constant dispreţ faţă de drepturile omului, atât în interiorul, cât şi în afara Iranului, precum şi o dorinţă de a destabiliza ordinea internaţională bazată pe reguli", a spus el.

După această desemnare, actualii şi foştii înalt funcţionari guvernamentali iranieni aflaţi deja în Canada pot fi, de asemenea, investigaţi şi îndepărtaţi.

Ministrul canadian al Afacerilor Externe, Melanie Joly, a avertizat că cetăţenii canadieni aflaţi în Iran ar putea fi expuşi riscului de detenţie arbitrară în urma acestui anunţ.

"Mesajul meu este clar: pentru cei care se află în Iran în acest moment, este timpul să se întoarcă acasă. Iar pentru cei care plănuiesc să meargă în Iran, nu plecaţi", a declarat ea.

Guvernul canadian, sub conducerea premierului Justin Trudeau, a refuzat anterior să extindă desemnarea IRGC ca fiind grup terorist, în pofida presiunii unor membri ai diasporei - inclusiv a familiilor celor care au murit după ce zborul PS752 a fost doborât de IRGC în ianuarie 2020 la Teheran.

Toţi cei 175 de pasageri aflaţi la bordul avionului au fost ucişi, inclusiv 55 de cetăţeni canadieni şi 30 de rezidenţi permanenţi ai Canadei.
Teheranul susţinuse că lovitura de rachetă asupra avionului a fost făcută din greşeală.

Trudeau declarase anterior, în 2022, că se temea că o desemnare ca fiind grup terorist ar viza în mod nedrept iranienii din Canada care s-au opus regimului şi au fugit, dar care au trebuit să servească în trecut în IRGC.

Întrebat de reporteri de ce acum, LeBlanc a declarat că decizia de a desemna un grup ca entitate teroristă este un "proces deliberativ", făcut pe baza sfaturilor serviciilor de securitate şi cu considerente de politică externă.

"Este un prag care trebuie îndeplinit în conformitate cu codul penal al Canadei", a spus el.

Acum, Canada este a doua ţară din America de Nord, după SUA, care a etichetat IRGC ca organizaţie teroristă, care a făcut acest lucru în 2019.

Marea Britanie şi-a arătat anterior intenţia de a face o mişcare similară încă din 2023, dar încă nu a trecut la fapte în această direcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor