Campanie de ură faţă de refugiaţii din Ucraina. Maia Sandu: „Efort concertat” de divizare a societăţii şi acumulare a capitalului politic
focus
alte articole

În contextul mai multor informaţii şi videouri instigatoare la ură, care au apărut în ultimele zile pe reţelele de socializare ce prezintă neînţelegeri sau situaţii de conflict cu implicarea refugiaţilor din Ucraina, preşedintele Maia Sandu a declarat, vineri, că se atestă un „efort concertat”, organizat, de divizare a societăţii pe tema refugiaţilor, ceea ce este inacceptabil, iar instituţiile statului vor interveni pentru a-l opri.
Şefa statului în adresarea sa cetăţenilor R. Moldova a subliniat: „Războiul din Ucraina creează o atmosferă tensionată în regiune, inclusiv în Republica Moldova. Oamenii sunt speriaţi şi nervoşi - şi cetăţenii moldoveni, pomeniţi cu un conflict armat la frontieră, dar, mai ales refugiaţii sosiţi din ţară vecină, ajunşi pe drumuri fugind din calea bombelor.
În aceste condiţii, este important să nu generalizăm incidente izolate sau unele situaţii de conflict, dar să căutăm soluţii paşnice pentru ele. Să reţinem: oamenii sunt diferiţi, ei reacţionează diferit la stres.
Ştiţi bine: nu există pădure fără uscături. Să nu mai distribuim materiale video şi postări care ne divizează, incită la ură şi contribuie la încordarea atmosferei în ţară. Acum tensionarea atmosferei nu va face bine nimănui, ea nu contribuie la restabilirea liniştii în societate. Vă îndemn să fim îngăduitori, să avem răbdare unii cu alţii. Iar, la nevoie, poliţia va interveni oricând pentru a soluţiona neînţelegerile apărute.
În acelaşi timp, atenţionez că este inacceptabil şi iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiaţilor să fie speculate de persoane în funcţii publice, demnitari şi aleşi în scopuri politice. Exploatarea şi manipularea intenţionată cu tensiunile dintre oameni, în condiţii de război la hotarul ţării, va fi penalizată conform legii.
Moldova e o ţară liberă, fiecare poate decide singur cum să-şi organizeze activitatea publică, dar nimeni nu poate incita la ură şi violenţe în numele libertăţii de exprimare. Acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor speriaţi de război este ilegitimă şi josnică.
Dragi cetăţeni,
Numărul de oameni care intră în ţara noastră este mare. E adevărat - noi nu am fost pregătiţi pentru un asemenea flux de oameni. Nicio ţară din lume, oricât de prosperă sau organizată, nu este pregătită de aşa ceva.
Şi totuşi am reuşit: ne-am mobilizat foarte bine, am pus mână de la mână şi le-am oferit casă şi masă celor refugiaţi în Moldova. Vă mulţumesc pentru solidaritatea şi mărinimia voastră. Aţi arătat lumii întregi că puterea noastră este în omenie.”
În context, şeful Centrului Unic de gestionare a crizei, Dumitru Udrea a menţionat că este important ca cetăţenii R. Moldova să rămână solidari şi uniţi.
„Cifra totală de refugiaţi a ajuns la peste 135 mii de persoane. Moldova şi moldovenii de acum două zile ajutau şi donau necondiţionat, împărtăşeau dragoste şi empatie împreună cu mărţişoare şi un ceai cald. Vă rog mult să nu ne lăsăm manipulaţi şi mai ales provocaţi de anumiţi instigatori”, a subliniat Dumitru Udrea.
În localităţile din R. Moldova activează 78 de centre temporare de plasament pentru refugiaţi, iar procesul de identificare şi amenajare a spaţiilor continuă. Prin efortul centrului au fost identificate 25.000 locuri de cazare, condiţiile din aceste locaţii permit utilizarea lor imediată. Alte 25.000 de potenţiale locuri de cazare ar putea fi utilizate, la necesitate, după o anumită adaptare.