Camera obştească a Transnistriei a elaborat recomandări privind asigurarea liberei circulaţii

Camera obştească a autoproclamatei RMN a fost convocata luni, într-o şedinţă extraordinara "în probleme legate de libera circulaţie a cetăţenilor transnistreni".
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
09.07.2013

Camera obştească a autoproclamatei RMN a fost convocata luni, într-o şedinţă extraordinara "în probleme legate de libera circulaţie a cetăţenilor transnistreni". Potrivit unui comunicat al ministerului afacerilor externe de la Tiraspol, la întrevedere s-a apreciat că "partea moldovenească continuă să restricţioneze nemotivat drepturile la libera circulaţie ale cetăţenilor Rusiei, Ucrainei şi ai altor state, cu domiciliul permanent în Transnistria, fapt care constituie o încălcare gravă a înţelegerilor bilaterale, încheiate anterior".

După ce au analizat informaţia despre situaţia din domeniul transporturilor de mărfuri şi de pasageri cu vehiculele transnistrene, reprezentanţii camerei obşteşti au remis recomandări autorităţilor executive şi legislative. Astfel, ministerului externelor i s-a recomandat să elaboreze un plan de rezolvare provizorie a problemei, cu transmiterea autorizaţiilor pentru transporturile auto regulate şi neregulate, efectuate de companii de transport din Transnistria spre Ucraina şi Federaţia Rusă, dar şi să continue lucrul la proiectul deciziei protocolare "Privind unele măsuri primordiale de asigurare a liberei circulaţii a populaţiei Transnistriei şi Republicii Moldova", pe baza unei abordări complexe şi sistemice. Consiliului Suprem i se propune să discute despre situaţia creată in legatura cu transmiterea autorizaţiilor pentru transporturile de pasageri, cu reprezentanţii grupului de deputaţi interfracţionar pentru colaborarea cu Transnistria din Rada Supremă a Ucrainei.

Comitetului vamal i s-a propus ca în vederea "reducerii incomodităţii pentru transportatorii transnistreni şi deţinătorii de autoturisme, la traversarea frontierei de stat ucraineano-transnistrene, prin punctul de control Cuciurgan, să analizeze posibilitatea de trecere prioritară a automobilelor cu numere transnistrene şi înregistrate în RMN, în perioadele de formare a cozilor mari". Serviciului de transporturi şi gospodăria drumurilor, i s-a recomandat să realizeze activităţi de "asigurare a conformităţii autovehiculelor şi a actelor pentru acestea, normelor şi practicilor internaţionale". Aceluiaşi serviciu şi guvernului li s-au propus să studieze posibilitatea de "elaborare a unor măsuri de răspuns în privinţa transportatorilor moldoveni care tranzitează teritoriul Transnistriei". Solicitări de sprijin în rezolvarea problemei, au fost trimise camerelor obşteşti din Rusia şi Ucraina, preşedintelui în exerciţiu al OSCE.

R.Moldova eliberează autorizaţii transportatorilor din Transnistria ca şi mai înainte, atunci când vehiculele sunt înregistrate în R.Moldova şi obţin numerele de înregistrare recunoscute pe plan internaţional, precizează InfoTag. Autorităţile transnistrene se opun prin toate metodele acestei proceduri şi au înfiinţat compania specializată "Dnestr-trans", care urmează să colaboreze cu Agenţia Naţională a Transportului Auto din R.Moldova. Tiraspolul insistă ca acestei companii să-i fie transmise autorizaţiile pentru transporturi internaţionale, pentru difuzarea ulterioară pe teritoriul regiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor