Camera Comunelor blochează votul, Johnson trebuie să treacă acordul prin Parlament marţi

Boris Johnson (TOLGA AKMEN/AFP/GETTY IMAGES)
Andrei Popescu
21.10.2019

Prim-ministrul Boris Johnson se confruntă cu o ratificare potenţial periculoasă a acordului său de divorţ Brexit în parlamentul britanic, după ce preşedintele Camerei Comunelor a refuzat să permită votarea acestuia luni.

Cu doar 10 zile înaintea termenului limită când Marea Britanie ar trebui să părăsească UE - pe 31 octombrie - ieşirea din bloc este din nou sub semnul întrebării, deoarece politicienii britanici dezbat din nou dacă să încheie un acord, fără un acord sau să organizeze un alt referendum.

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a declarat că votul nu ar trebui să aibă loc luni, deoarece dosarul a fost discutat sâmbătă, când adversarii premierului britanic au transformat dezbaterea într-o înfrângere pentru Johnson.

„În rezumat, moţiunea de astăzi este în esenţă la fel ca moţiunea de sâmbătă, iar Camera (Comunelor) a decis. Situaţia de astăzi este în esenţă aceeaşi ca cea de sâmbătă”, a declarat Bercow în parlament. „Decizia mea este, prin urmare, că moţiunea nu va fi dezbătută astăzi, deoarece ar fi o repetare şi totodată ar fi neprincipial”.

Ca urmare a deciziei speakerului, guvernul va trebui să încerce să adopte legislaţia necesară pentru ratificare, pe care însă adversarii săi politici intenţionează să o modifice cu amendamente care vor distruge acordul lui Johnson.

Johnson a fost prins în capcană în parlament sâmbătă de opozanţii care au cerut o schimbare în procesul ratificării acordului, expunându-l pe premier la o lege care l-a obligat să solicite o amânare până la 31 ianuarie.

Johnson a trimis nota către UE nesemnată - şi a adăugat o altă scrisoare semnată în care argumenta că cererea precedentă este pentru o amânare profund corozivă.

UE a acceptat prima scrisoare ca fiind valabilă, dar nu a dat încă un răspuns final cu privire la prelungirea termenului. Totuşi, UE pregăteşte paşii necesari pentru ratificarea acordului în Parlamentul European.

Guvernul britanic insistă că Regatul va părăsi UE pe 31 octombrie. Parlamentul va vota în a doua lectură a legislaţiei numite Acordul de retragere, marţi, după care pot fi propuse modificări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor