'Calugarul CEO' face bani din cultura antica a Chinei
Abatele-sef al templului Shaolin a venit in Los Angeles weekend-ul trecut pentru a intari brandul grupului si profitabilitatea lui prin deschiderea unor noi piete de vanzare.
Shi Yongxin, cunoscut si ca “Calugarul CEO (Presedintele Consiliului de Administratie)”, conduce un Templu Shaolin in China si a fost oaspetele de onoare al recentul sumit din Los Angeles din Convention Center pe 21 mai.
Templul Shaolin este cunoscut de 1.500 de ani drept un loc sacru si un centru misterios al busismului Zen, acolo unde se antrenau extraordinarii calugari luptatori pe muntele din provincia Henan. Stilul shaolin gong fu - cunoscut sub numele de kung fu in Occident - este traditionalul stil al artelor martiale ale Chinei, din care se spune ca au derivat majoritatea stilurilor de arte martiale din Asia de Est.
Astazi, Templul Shaolin este cunoscut pentru faptul ca a devenit extrem de comercial. In timp ce sumitul oferea un program foarte variat, la baza lui erau probleme de afaceri foarte importante.
Peter Shiao, Presedintele Grupului Media Orb, producatorul executiv si gazda evenimentului, a anuntat fondarea Asociatiei Shaolin Nord Americane. Misiunea asociatiei este aceea de a consolida toate scolile de arte martiale Shaolin Gung Fu sub un singur nume, in colaborare cu Templul Shaolin principal din Songshan, China.
In China, templul este o fabrica de bani. Conform saitului China Uncensored, templul are in jur de vreo 1.6 milioane de vizitatori pe an care platesc fiecare cate 100 de yuani (15 dolari) pentru a intra in curtea sa interioara pentru un tur de 30 de minute. Acolo sunt comercializate fotografii cu shaolini, pe langa tot felul de alte dichisuri. Mai exista si farmacii shaolin si un magazin virtual. Tamaia, lucru folosit de catre budisti in ceremoniile lor de rugaciune care este oferita in schimbul unor donatii infime la templele obisuite, este vanduta aici la preturi extravagante. Un turist a relatat ca i s-au cerut odata 770 dolari pentru un betisor de tamaie, in timp ce cel mai scump betisor era la pret de 100.000 yuani (15.390 dolari). Trupele de calugari calatoresc in lung si-n lat pe glob pentru a obtine profit, iar, dupa spectacol, vand de obicei fanilor bibelouri fara valoare, la iesirea din cladire.
Shanghai Daily a raportat anul trecut ca Shi Yongxin isi concentreaza atentia inspre occident, in vederea maririi profitului. Ziarul a raportat ca el “va continua sa se concentreze catre pietele de peste ocean chiar si dupa ce faimosul templu si-a deschis mai mult de 40 de centre in lume pentru a-i invata Kung Fu si budism zen pe straini”.
Noua asociatie pare sa fie parte a acestei strategii. La deschiderea asociatiei, Shiao a mentionat ca Shi Yongxin poate acum sa controleze mult mai bine dezvoltarea proiectelor legate de Shaolin, si ca acele grupuri care nu sunt inca sub umbrela asociatiei nu vor beneficia de numele de Shaolin. Conform spuselor lui Shiao, aceasta actiune are puterea de a oferi o mai mare protectie, control si profit templului.
Asociatia va fi, de asemenea, ca o palnie care va trimite vizitatorii catre China. Printre cei care au participat la sumit au fost prezenti sute de studenti din partea United Studios of Self Defense, un sponsor al evenimentului si cel mai mare lant de studiouri de arte martiale americane (180 de scoli). Acestia sunt afiliati direct la Templul Shaolin din China, si au numele gravat pe o placa, ba chiar si un monument in interiorul templului. Studentii calatoresc de doua ori pe an la Templul Shaolin, unde instructorii sefi au fost promovati de catre Shi Yongxin la gradul de mari maestrii.
Peste 1.300 de oaspeti au participat la acest sumit, unde au fost puse in scena spectacole cu calugari shaolin si doua mese rotunde. Interesul participantilor a fost cucerit de spectacolul shaolinilor, nefiind constienti sau preocupati de latura comerciala a evenimentului sau de catre conexiunile politice ale abatelui sef.
Dar luptatorii de arte martiale si budistii de peste glob au declarat ca Shi Yongxin vinde si corupe cultura shaolin. Modul comercial al lui Shi contrasteaza puternic cu disciplina traditionala monastica, care nu include lucruri materiale sau urmarirea banului (un exemplu onorabil sunt calugarii din Dabei, China).
Urmareste oare budismul lucrurile comerciale?
Chiar si chinezii au raspuns dezaprobator: intr-un studiu online, facut in China in 2008, 95% din 70.000 din cei care au fost intervievati s-au opus comercializarii Templului Shaolin.
Chiar si chinezii au raspuns dezaprobator: intr-un studiu online, facut in China in 2008, 95% din 70,0000 de cazuri s-au opus comercializarii Templului Shaolin.
Shi Yongxin declara ca este complet neafectat de lucrurile lumesti si este mandru de comercializarea templului. Intr-un articol din revista Kungfu Magazine din 2000, acesta declara, “asta urmareste budismul.” El isi apara afacerile argumentand ca este ceva necesar promovarii budismului zen si a culturii Shaolin. In 2008, acesta declara pentru People’s Daily, portavocea de stat chineza, ca activitatea comerciala“ este calea care conduce la adevarul zen”.
Shi Yongxin a venit pentru prima data la templu in 1981, iar in 1987 a devenit sef, desi nu in mod oficial abate. Ateu prin doctrina sa, Partidul Comunist Chinez (PCC) s-a bucurat de bune relatii cu Templul Shaolin in perioada sefiei lui Shi, iar in 1989 a luat decizia de a restaura templul (acesta fusese vandalizat in timpul Revolutiei Culturale si cazuse in paragina).
Aceasta a fost una din putinele dati cand PCC s-a ocupat de restaurarea vreunui templu budist si, totodata, a fost un semn de inceput al colaborarii calduroase de 20 de ani dintre Partid si Shi Yongxin.
Shi Yongxin a fost inscaunat la Congresul Popular National - legislatura in care se aproba automat toate hotararile PCC - in 1988. Anul urmator a fost numit in functia de abate al templului, iar Wu Jieping, vicepresedintele Congresului Popular, era in audienta. Membrii Congresului Popular National sunt alesi de catre PCC. Anterior numirii lui Shi in functie, calugarilor nu li se dadea voie sa aiba nici un rol in politica.
In anii ce au urmat, Shi a colaborat strans cu oficialii PCC in scopul eliminarii si desfiintarii celorlalte scoli de Kung Fu din vecinatatea Templului Shaolin, permitand doar versiunii oficiale sa existe. Oficialii de Partid au construit un nou templu langa cel vechi, intitulandu-l “Scoala de Antrenament a Templului Shaolin a Guvernului Chinez”, de care se ocupa acum Shi.
Shi Yongxin este vizitat de o multime de oficiali chinezi. Ultimul a fost Du Qinglin, seful Departamentului Frontului Unit de Munca. Frontul Unit este un corp comunist de moda veche care urmareste interesele Partidului, folosindu-se de organizatii care nu sunt parte integrala a Partidului.
Shi Yongxin sustine, de asemenea, politicile PCC. Intr-un interviu din 2007, Shi Yongxin a declarat ca doctrina liderului de Partid, Hu Jingtao (actualul presedinte al Chinei), a unei “societati armonioase” este "ceea ce incercam sa obtinem noi pe plan religios". "Societatea armonioasa" a ajuns sa fie asociata cu raspanditul aparat de cenzura, forta, si supraveghere al Chinei, prin care acei oameni care au pareri diferite sunt efectiv redusi la tacere.
The Epoch Times a incercat sa propuna pentru discutie aceasta problema intr-un interviu de cinci minute, in timpul ultimului sumit.
Cu Peter Shiao ca traducator, The Epoch Times l-a intrebat pe abate despre parerea sa privind alte grupari religioase din China, cum sunt budistii tibetani, crestinii si practicantii Falun Gong, care sunt persecutate pe tritoriul Chinei, in timp ce Templul Shaolin este sustinut de catre guvern.
Translatorul Shiao a devenit deodata agitat si a refuzat sa adreseze intrebarea, punand capat interviului. Mai tarziu, el a mentionat ca intrebarea a fost lipsita de respect si, ajutat de un individ in costum, a incercat sa obtina ecusonul de acces pentru presa al reporterului The Epoch Times; reporterul a parasit apoi zona de presa si a participat la eveniment ca oricare alta persoana. Dupa conferinta, Shiao a declarat ca nu a vrut sa fie nepoliticos, dar ca a fost prins cu garda jos.
Intrebat despre scopul urmarit prin organizarea acestui sumit, Shiao a afirmat ca a vrut sa “aduca oamenii impreuna”. Se pare ca nici pe agenda lui Shiao, nici pe cea a lui Shi Yongxin nu se aflau raspunsuri cu privire la persecutiile religioase sau favoritismul politic in plina manifestare astazi in China.