Calea ferată a Moldovei efectuează lucrări de modernizare

Reducerea tarifelor datorită electrificării, accelerarea mişcării şi atingerea standardelor europene sunt direcţiile principale ale reformării căii ferate a Moldovei (CFM).
Cale ferată. (DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
27.11.2013

Reducerea tarifelor datorită electrificării, accelerarea mişcării şi atingerea standardelor europene sunt direcţiile principale ale reformării căii ferate a Moldovei (CFM). Potrivit "Infotag", succesul sau eşecul acestui proiect va fi analizat de Centrul pentru Strategiile de Transport (CST), care a studiat cum modernizarea europeană în apropierea Ucrainei va influenţa interesele ucrainene în portul Reni şi transporturile feroviare de containere.

CFM asigură, datorită amplasării sale geografice, transportul între nord şi est, în special, ţările CSI şi Europa de Sud-Est. Împreună cu Administraţia Căii Ferate din Ucraina - pe sectorul Cuciurgan-Chişinău-Ungheni - asigură funcţionarea celui de-al 9-lea coridor Cretan de transport feroviar.

De asemenea, întreprinderea va rămâne de stat, potrivit noii sale administraţii, până când nu este un proiect comercial de succes.

"Urmăm cursul optimizării activităţii. În componenţa întreprinderii noastre, în rând cu departamentele tradiţionale profitabile sunt şi cele neprofitabile, subvenţionate. Rezultatele financiare demonstrează că cheltuielile pentru drum depăşesc veniturile şi obligaţiunea noastră este să stabilim sursa de venit, adică cum şi în ce mod să majorăm veniturile", a declarat noul director al CFM, Andrei Domaşcan.

Potrivit lui, astăzi CFM deserveşte circa 1.200 km de căi, parcul de vagoane de mărfuri enumeră 7.433 unităţi, personale - 370. Toată această gospodărie este practic în totalitate uzată şi necesită înnoiri. Programul de dezvoltare a drumului pentru perioada 2011-2015 prevede circa $80 mil. pentru garniturile de tren şi $25 mil. - pentru căi. În special, este planificată o reparaţie capitală şi modernizarea locomotivelor magistrale şi de manevrare, reconstruirea depourilor de locomotive, reparaţia capitală a căilor ferate.

"Muncitorii noştri verifică noile locomotive la uzinele-constructoare, de asemenea în depourile de locomotive din Rusia, Lituania şi Kazahstan, unde sunt exploatate şi reparate. Pentru noi procurarea unei noi garnituri este strict necesară, deoarece au avut loc numeroase incidente din cauza defectării nodurilor şi a utilajelor locomotivelor", citează CST şeful Direcţiei Material Rulant al CFM, Alexei Chitoroagă.

BERD va oferi 25 milioane euro pentru cofinanţarea proiectului de modernizare a trenurilor şi locomotivelor, iar Banca Europeană pentru Investiţii - tot atât pentru restabilirea infrastructurii. Potrivit planului de modernizare, CFM va fi împărţită în anumite întreprinderi, responsabile pentru infrastructură, transporturi de mărfuri şi pasageri cu un sistem de control modern.

Portul Reni este deservit de CFM şi docherii ucraineni sunt foarte interesaţi ca la colegii lor feroviari totul să fie bine, pentru ca aceştia să se dezvolte şi să îşi majoreze lărgimea de bandă, fapt ce va permite transportarea unui volum mai mare de mărfuri.

"Astăzi Moldova este iniţiată în proiectele trenurilor de containere "Viking" şi "Zimbru", de aceea de viteza şi precizia activării CFM depinde succesul nu doar al căii ferate din Ucraina dar şi al administraţiilor de transport din Polonia, ţările baltice, Belarus şi Bulgaria. O altă dovadă a succesului noii metode a devenit faptul că recent, în noiembrie, Chişinăul a reuşit să convingă Kievul să simplifice procedura de trecere a hotarelor pentru trenurile de tranziţie. Dacă este să vorbim despre colaborarea în domeniul transporturilor de pasageri, atunci merită menţionat că anume CFM este principalul operator pe traseul Chişinău-Odessa, iar în luna mai a lansat pe acest traseu un tren modernizat", consideră experţii ucraineni.

Experţii menţionează că CFM are mai multe puncte de intersectare "internaţională". La staţia Ungheni, de exemplu, pista - 1520 trece în standardul european -1435 şi se uneşte cu Calea Ferată din România.

În cadrul staţiei funcţionează parcuri pentru primirea trenurilor de mărfuri şi pasageri în formate 1520 şi 1435. Iar, recent, pista europeană a unit portul Giurgiuleşti şi Galaţiul românesc: CFM a construit traseul necesar de 600 de metri.

Domaşcan este convins că în viitorul apropiat priorităţile CFM se vor redirecţiona spre mărirea vitezei de transport a mărfurilor şi pasagerilor. Luând în considerare că potenţialii clienţi ai întreprinderii - agenţii sectorului A2A (business-to-business), întreprinderea intenţionează mai activ să atragă parteneri, pentru care calea ferată a Moldovei nu este unica modalitate de logistică.

"Reducerea tarifelor pe seama viitoarei electrificări a căilor va permite atragerea încărcăturilor anterior transportate prin intermediul transportului auto sau de alte administraţii de căi ferate", consideră şeful CFM, numind majorarea volumului de tranzit şi crearea centurilor de tranzit pentru transporturile de containere o altă direcţie importantă pentru CFM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor