Căderea bruscă a exporturilor de ţiţei ale Rusiei ar putea trimite preţul petrolului la 150 USD per baril - analiză Bank of America

(Pixabay.com)

Preţurile ţiţeiului Brent ar putea să sară mult peste pragul psihologic de 150 USD pe baril dacă exporturile de petrol ale Rusiei vor scădea în mod dramatic în lunile următoare, potrivit unei analize publicate de Bank of America.

„Cum pragul actual al preţului Brent - de 120 USD/bbl - este acum o realitate, credem că o scădere bruscă a exporturilor de petrol rusesc ar putea... împinge preţul la ţiţei Brent cu mult peste 150 USD/bbl”, au scris analiştii de la Bank of America (BofA) Global Research într-o notă de cercetare publicată vineri de Reuters.

Bank of America se aşteaptă ca preţurile ţiţeiului Brent să ajungă în medie la 104,48 USD pe baril în acest an şi la 100 USD pe baril în 2023.

Vineri ţiţeiul Brent se tranzacţiona la peste 117 USD pe baril, cel mai mare din ultimele două luni, pe fondul aprovizionării reduse cu combustibil la nivel global şi a perspectivelor optimiste ale cererii, cu sezonul de vacanţe în SUA care începe cu weekendul de sărbătoare a Zilei Memorial, având în vedere şi faptul că oraşul Shanghai se pregăteşte să redeschidă treptat la 1 iunie.

Există o posibilitate clară de scădere bruscă a exporturilor ruseşti de petrol, deoarece UE continuă să caute un consens şi să convingă Ungaria să renunţe la opoziţia faţă de embargoul rusesc asupra petrolului. Rapoartele susţin că unele state membre ale UE sunt înclinate să accepte o exceptare temporară a aprovizionării cu energie rusească prin conducta Drujba - şi pentru a convinge Ungaria să accepte interzicerea importurilor de petrol rusesc pe mare.

Rusia, pe de altă parte, îşi sporeşte aprovizionarea către India şi China, dar este puţin probabil că cele două economii asiatice să poată absorbi tot petrolul rusesc refuzat în Occident, spun analiştii.

În cel mai recent raport al pieţei petrolului din această lună, Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a estimat că Rusia a redus deja producţia cu aproape 1 milion de barili pe zi în aprilie.

Până acum, exporturile ruseşti au rezistat, dar începând cu 15 mai, marile firme comerciale internaţionale au fost nevoite să oprească toate tranzacţiile cu Rosneft, Gazprom Neft şi Transneft, controlate de stat, a menţionat agenţia.

„După o scădere a ofertei de aproape 1 mb/zi în aprilie, pierderile s-ar putea extinde la aproximativ 3 mb/zi în a doua jumătate a anului”, a spus AIE, referindu-se la exporturile de petrol ale Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie